main logo
530

Raport: Cetăţenii moldoveni preferă să țină economiile în lei

Tendința de creștere a soldului depozitelor a continuat și în acest an. Banca Națională a Moldovei susține că potrivit rapoartelor prudenţiale, acestea s-au majorat cu 3,4 la sută în primele 9 luni ale anului, constituind 61,9 miliarde lei.

Raport: Cetăţenii moldoveni preferă să țină economiile în lei

Depozitele persoanelor fizice au constituit 64,8 la sută din totalul depozitelor, iar depozitele persoanelor juridice – 35 la sută și depozitele băncilor – 0,2 la sută, transmite Ştiri.md cu referire la Bizlaw.

Cel mai mare impact asupra majorării soldului depozitelor a avut-o creșterea depozitelor persoanelor juridice cu 1,6 miliarde lei (7,7 la sută), iar soldul depozitelor persoanelor fizice s-a majorat cu 512,7 milioane lei (1,3 la sută).

Din totalul depozitelor, 59 la sută a revenit depozitelor în lei, soldul acestora s-a majorat cu 2,3 miliarde lei (6,6 la sută), constituind 36,5 miliarde lei.

În același timp, depozitele în valută au constituit 41 la sută din totalul depozitelor, soldul acestora a descrescut pe parcursul a 9 luni ale anului 2018 cu 219,3 milioane lei (0,9 la sută), alcătuind 25,4 miliarde lei. Descreșterea depozitelor în valută a fost condiționată de fluctuația negativă a cursului valutar, care a alcătuit (-669.9) milioane lei. Concomitent, au fost atrase depozite în valută, echivalentul a 479,3 milioane lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării