main logo
2604

Povestea Moldasig: De la stat în offshore şi acum spre faliment

Scandalul legat de modul cum a fost gestionată în ultimii ani compania de asigurări Moldasig și de preluarea administrării acesteia de către două firme de audit, la cererea unei firme afiliate omului de afaceri Veaceslav Platon, a scos la iveală modul cum fosta lideră a pieței de asigurări a fost devalizată, inclusiv cu aportul autorităților statului.

Povestea Moldasig: De la stat în offshore şi acum spre falimentFoto: publika.md

Și nu e vorba de declarațiile făcute de Veaceslav Platon, ci de datele din rapoartele financiare anuale ale companiei Moldasig, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com

De la profit de zeci de milioane, la pierderi de 100 milioane lei

Astfel, dacă în anul 2015 Moldasig înregistra un profit de 23,6 milioane lei, iar în 2016 aproximativ 5 milioane lei, după preluarea în 2017 în gestiune de către persoane puse de autoritățile statului, a ajuns în 2018 la pierderi de peste 100 milioane lei.

Cu toate acestea, în rapoarte conducerea companiei continua să anunțe că Moldasig este cea mai solvabilă companie de asigurări.

Gaura din bilanțul companiei însă este mult mai mare și se datorează faptului că Moldasig a „investit”, cu acordul autorităţilor statului, în active ce au aparţinut în trecut companiilor afiliate lui Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor.

Este vorba de terenuri agricole, imobile din Chişinău etc. De asemenea, s-au împărțit cu generozitate credite de zeci de milioane lei, care acum nu pot fi recuperate. Un audit corect ar putea demonstra cu lux de amănunte toate gafele, dar o parte din deputaţi consideră că o comisie specială ar putea fi mai eficientă.

Mold-Street.com reconstituie o parte din povestea fostului lider al pieţei asigurărilor din Republica Moldova.

1. Compania statului

Compania de asigurări Moldasig SA a fost creată pe 27 decembrie 2002 de trei întreprinderi cu capital majoritar de stat: Banca de Economii – 51%, Calea Ferată din Moldova – 25% și Poșta Moldovei – 24%.

Primul director a fost Raisa Cantemir, pe atunci președintă a Consiliului Băncii de Economii, iar în prezent șefa Directoratului Liniei de Credit din subordinea Ministerului Finanțelor. Ea a exercitat funcția doar până pe 1 septembrie 2003, fiind înlocuită de Vitalie Bodea, care a administrat Moldasig până la finele anului 2016.

Susținută masiv de autoritățile controlate de PCRM, în câțiva ani Moldasig a devenit cea mai mare companie de asigurări din Moldova.

2. Privatizarea Moldasig, cu ajutorul lui Voronin

În vara anului 2008, cu ajutorul unei scheme stufoase, 80% din capitalul Moldasig a ajuns sub controlul companiei ruse Rosgosstrah. Astfel, pe 17 iunie 2008, adunarea extraordinară a fondatorilor Moldasig, respectiv BEM, CFM și Poșta Moldovei, a luat decizia de a include în lista acționarilor firma Linekers Investments Limited din Cipru, reprezentată de Oleg Voronin, feciorul preşedintelui de atunci al ţării.

În condițiile în care la toți cei trei asociați statul era acționarul principal, este evident că o astfel de privatizare tacită nu s-a făcut fără acordul Guvernului condus atunci de Zinaida Greceanîi, în prezent șefa Parlamentului.

Totodată, la conducerea celor trei companii ale statului, care au votat această procedură, erau persoane numite de comuniști - e.g. Grigore Gacikevici la BEM, Miron Gagauz la CFM și Vitalie Pavlov la Poșta Moldovei.

Sub pretextul majorării capitalului Moldasig până la 60 milioane lei, firma Linekers Investments Limited din Cipru a venit cu un aport de 48 de milioane de lei (circa 4,9 milioane dolari la cursul de atunci) la capitalul Moldasig, preluând astfel controlul companiei de asigurări.

În consecință, cota fondatorilor s-a diminuat de cinci ori: BEM a rămas cu 10,2%, Calea Ferată a Moldovei cu 5%, iar Poşta Moldovei cu 4,8%.

Tranzacția a fost autorizată atunci și de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

3. De la stat în offshor-ul unui miliardar rus

Potrivit timpul.md Linekers Investments Limited era deținută la început la paritate de Oleg Voronin și Serghei Haceaturov, fratele miliardarului rus Daniil Haceaturov, director general şi acţionar majoritar la Rosgosstrah.

Datele din rapoartele anuale ale Rosgosstrah și din alte surse publice din Rusia relevă că Linekers Investments Limited era deținută de RGS Company Ltd. Inc. din Panama, care avea ca asociați firmele Dulcan Inc. și Winsley Inc., la care la rândul lor fondatori erau alte două entități panameze.

La acestea proprietari nominali figura Jurgen Mossack, unul dintre asociații firmei Mossack Fonseca devenită celebră datorită scandalului Panama Papers.
Datele din registrele oficiale panameze arată că Jurgen Mossack era director și asociat la 3.664 de companii. Al doilea proprietar nominal – Diva Argelis Patino de Donado – era director și asociat la 4.665 de companii.

În realitate beneficiar al firmei din Panama și respectiv al companiei din Cipru și a cotei de 80% din Moldasig, era Serghei Haceaturov, fratele lui Daniil Haceaturov, președintele Rosgosstrah. 

Extras din decizia unei instanțe din Rusia care arată că Linekers Investments Limited era deținută de o firmă din Panama

Revenind la anul 2008 - după intrarea în companie a noului acționar majoritar era de așteptat ca la Moldasig să aibă schimbări radicale. Acestea însă nu s-au înregistrat. De exemplu, director a rămas în continuare Vitalie Bodea.

4. Împrumutul dubios din Ucraina și noul sediu inexistent al Moldasig

În toamna 2008, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, Moldasig a fost implicată într-o nouă tranzacție, tot cu semne de întrebare. Astfel adunarea generală a acționarilor Moldasig a decis de a lua un împrumut de 10 milioane de euro, pe o perioadă de 8 ani și o dobândă de 10%, de la un investitor din Ucraina, pe nume Serghei Traciuk. Motivul anunțat a fost procurarea unui imobil pentru sediu.

Curios este că nici-un reprezentant al statului nu s-a opus acestei tranzacții suspecte. Pe parcurs, Moldasig însă nu şi-ar fi onorat obligaţiile contractuale şi ca urmare Serghei Traciuk a înaintat o acţiune în instanţa de judecată la Judecătoria raionului Râşcani, solicitând încasarea datoriei de 12.105.000 euro, care, pe lângă împrumut, însuma dobânda şi penalităţile.

La 16 octombrie 2009, la doar o lună de la pierderea puterii de către comuniști, judecătoria din Râșcani a emis o hotărâre prin care în contul datoriei se transmitea cota de participare în mărime de 100% a companiei Moldasig lui Serghei Traciuk. Plus câteva bunuri imobile.

După ce premierul de atunci Vladimir Filat a vorbit public, pe 18 noiembrie 2009, despre decizia controversată a instanței, solicitând și o verificare a legalității acestui verdict, peste o zi judecătorul a suspendat executarea hotărârii emise chiar de el.

Moldasig între timp s-a mutat într-un sediu nou pe strada Mateevici, dar pe care îl închiria de la o persoană fizică și pe care l-a părăsit în 2017. În prezent acolo își are sediu filiala din Moldova a asociației Rossotrudnichestvo din Rusia.

5. Preluarea Asito Kapital din România

Faptul că Moldasig câștiga suficienți bani este demonstrat de tranzacția din octombrie 2011, când a preluat Asito Kapital din România, achitând pentru pachetul de 99% de acțiuni circa 3,1 milioane de dolari. Fostul proprietar era Norcross Insurance Company Limited, o firmă înregistrată pe o insulă britanică, afiliată proprietarilor gigantului Lukoil.

Firma Asito Kapital a fost înființată în 1998 sub denumirea Lukoil Asito și a avut ca obiectiv, în primii ani de funcționare, asigurarea activelor și afacerilor derulate de grupul petrolier rus Lukoil în România.

Din 2003, societatea a început să atragă clienți din afara grupului rus, iar din 2007 portofoliul de produse al Asito a fost extins, alături de creșterea numărului de salariați și de unități teritoriale. Moldasig și în prezent deține 99,9% din Asito Kapital.

Menționăm că în anul 2011, cota Moldasig pe piaţa de asigurări din Moldova a fost de circa 28%, ea fiind liderul pieței.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării