main logo
380

Pentru irigare, agricultură ecologică şi procurarea animalelor de prăsilă nu s-a dat nicio subvenţie

Începând cu luna februarie și până în prezent, Agenția de Intervenție şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a achitat producătorii agricoli, solicitanți de subvenții, circa 94 milioane lei pentru un număr de 770 dosare.

Circa 94 milioane de lei, oferite de AIPA pentru producătorii agricoli

În această perioadă agricultorii au depus 1.456 de dosare şi au solicitat subvenții de peste 200 de milioane lei, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Peste 45 de milioane de lei, sau aproape jumătate din banii alocați sub formă de subvenții s-au dus pentru submăsura 1.3. Stimularea investiţiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol convenţional.

Urmează submăsura 1.6.1. Case de ambalare și frigidere de păstrare a fructelor, strugurilor și legumelor cu un volum de 14,28 milioane lei şi submăsura 1.6.3. Prelucrare, uscare și condiționare a cerealelor, oleaginoaselor, florii-soarelui și soia - cu o cifră de 7,66 milioane lei.

În schimb la şase submăsuri de sprijin (circa o treime din total) nu s-au alocat nici-un ban, iar la submăsura 2.3.

Stimularea producătorilor agricoli pentru compensarea cheltuielilor la irigare nici nu s-au solicitat subvenţii.

În schimb la submăsura 2.5. Susținerea promovării și dezvoltării agriculturii ecologice au fost depuse patru dosare în valoare de 183.392,35 lei, din care niciunul nu a fost aprobat.

Potrivit datelor AIPA cele mai active raioane la depunerea dosarelor sunt: Cahul - cu 88 de dosare acceptate şi o sumă de 6,73 milioane lei; Edineţ - cu 36 de dosare o cifră de 6,29 milioane lei; Râşcani - cu 30 de dosare şi o sumă de 5,82 milioane lei; Soroca - cu 26 de dosare şi 5,6 milioane lei şi Ştefan Vodă - cu 38 de dosare şi 5,59 milioane lei.

La coadă se află raionul Dubăsari cu două dosare de 124.207 lei şi municipiul Chişinău cu un singur dosar de 171.765 lei.

Precizăm că statul sprijină prin subvenții construcția de sere, înființarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, sectorul zootehnic, agricultura ecologică, promovarea produselor pe piețele de desfacere, dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale și crearea sau extinderea unităților meșteșugărești etc. Sunt stimulate afacerile tinerilor și femeilor antreprenori.

Reamintim că începând cu 1 februarie 2018 a fost dat startul recepționării cererilor de subvenționare pentru Campania din 2018. Perioada de recepționare a dosarelor de subvenționare va dura până pe 31 octombrie, curent.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării