main logo
2602

O taxă plătită de benzinari a fost redusă de 80 de ori: Amenzile cresc

Deputații au votat în ședința Parlamentului din 17 februarie introducerea unui moratoriu temporar asupra construcțiilor stațiilor petroliere.

O taxă plătită de benzinari a fost redusă de 80 de ori: Amenzile crescFoto: știri.md

Motivul invocat este numărul excesiv de mare de benzinării, care ar duce la cheltuieli crescânde și la o presiune mai mare pe prețurile la pompă, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Moratoriul va rămâne în vigoare până la elaborarea de către autorități a unor criterii mult mai stricte de construcție a acestor stații, susține autorii documentului.

De asemenea, actul adoptat prevede reducerea de 80 de ori a taxei de licență pentru importul şi comercializarea cu ridicata a carburanților, de la 260.000 de lei la 3.250 de lei anual. Inițial, însă, se propunea anularea taxei fixe de licență de 260.000 lei pentru import și introducerea unei taxe de 10 lei per tonă.

Pe de altă parte, amenzile aplicate companiilor petroliere pentru încălcarea legislației din domeniu vor crește de circa 10 ori, în prezent acestea variind între 3.000 de lei și 15.000 de lei.

Autorii consideră că aceste sume sunt simbolice în comparație cu veniturile pe care le înregistrează multe companii, dar și potențialele prejudicii pe care le poate aduce încălcarea cadrului legal.

O altă modificare esențială este eliminarea interdicției de revânzare angro a produsele petroliere, introdusă anterior tot de Parlament. Potrivit deputatului Dumitru Alaiba, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, aceasta se face pentru a exclude facilitarea apariţiei intermediarilor pe piaţă și a reduce riscul de contrabandă.

Printre modificările acceptate de deputați se numără și utilizarea obligatorie a e-facturii la procurarea de către persoanele juridice a benzinei și motorinei, ca măsură de reducere a riscului de vânzări la negru, care va intra în vigoare la 1 mai 2022, dar și excluderea dreptului Agenției Protecția Consumatorilor de a emite rapoarte de inspecție și alte reglementări.

Menționăm că, la finele anului trecut, în Republica Moldova erau 713 stații de alimentare cu carburanți, dintre care 515 comercializează benzină/motorină și gaz lichefiat, 154 – doar benzină/motorină și 44 – doar gaz lichefiat.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării