main logo
2015

Noi modificări la Codul Fiscal: Ce impozite au fost majorate

Guvernul a aprobat astăzi eliminarea scutirii personale a persoanelor fizice cu venituri mai mare de 360 de mii de lei anual.

Noi modificări la Codul Fiscal: Ce impozite au fost majorateFoto: Știri.md

Potrivit proiectului, se propune modificarea condiției de utilizare a scutirii personale de 24.000 lei pentru a readuce elemente de progresivitate în impozitarea persoanelor fizice, astfel ca persoanele cu venituri mai mari să ofere o contribuție mai mare în buget, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

Astfel, se impune condiția pentru ca scutirea personală să poată fi utilizată de către persoanele fizice care au venituri mai mici de 360 000 lei anual. Persoana care are venituri mai mari de 30 de mii de lei lunar va achita un impozit suplimentar de 240 de lei. Este de menționat că în anul 2018, numărul de persoane care au venituri mai mari de 360 de mii de lei a constituit 4891 persoane. Impact estimat asupra bugetului va constitui 14 mil. lei venituri suplimentare.

În același timp, tot în același timp, s-a votat și aplicarea impozitării generale la creșterea de capital, 100% pentru persoane juridice, 50% pentru persoane fizice.

O altă propunere ține de modificarea reglementărilor capitolului 5 al Titlului II din Codul fiscal, privind regimul fiscal aferent creșterii sau pierderii de capital, prin aplicarea acestui regim asupra subiecților impozabili persoane fizice care nu desfășoară activitatea de întreprinzător. În acest sens, subiecții impozabili persoane juridice și fizice ce desfășoară activitate de întreprinzător în urma realizării veniturilor din procurarea și vânzarea activelor de capital urmează a fi impozitați în modul general stabilit. Măsura are drept scop simplificarea administrării fiscale, creșterea gradului de conformare și eliminarea ambiguității tratamentului fiscal al acestor tranzacții. În același timp, se propune extinderea mărimii bazei impozabile din urma câștigurilor realizate din creșterea de capital. Respectiv, proiectul are ca scop majorarea de la 20% la 50% a sumei creșterii de capital din suma excedentară a creșterii de capital. Este de menționat că persoanele care vând locuințele pe care le dețin în proprietate și în care locuiesc timp de 3 ani sunt scutiți de achitarea impozitului pe venit de la creșterea de capital. Impactul estimat al acestei măsuri pentru anul 2020 constituie 127 mil. lei venituri suplimentare.

Tot în hotărârea de astăzi, Guvernul a votat și reținerea impozitului pe venit la sursa de plată.

Proiectul mai prevede și modificarea art.90 din Codul fiscal în vederea racordării modificărilor operate în Codul fiscal, prin care a fost stabilită o cotă unică a impozitului pe venit pentru persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător în mărime de 12%. Astfel, reținerea impozitului pe venit la sursa de plată urmează să se efectueze la cota de 12% excluzând, astfel, necesitatea calculării suplimentare a impozitului pe venit pentru onorarea completă a obligațiilor fiscale aferente acestora. Măsura va simplifica administrarea fiscală, precum și conformarea fiscală a persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător. Măsura va avea efect redistributiv în timp, dar va genera aproximativ 24 mil. lei venituri adiționale în 2020.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării