main logo
469

Munteanu: Privatizarea Air Moldova a fost ineficientă și ilegală

Privatizarea companiei „Air Moldova” a fost un exercițiu ineficient, netransparent și ilegal, scopurile privatizării nefiind atinse.

Munteanu: Privatizarea Air Moldova a fost ineficientă și ilegalăFoto: Ipn.md

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă susținută pe 4 august de deputatul Igor Munteanu, președintele Comisiei de anchetă privind privatizarea și concesionarea proprietății publice, transmite Știri.md cu referire la IPN

„În 2017, statul a ținut să salveze compania Air Moldova, oferind un ajutor. Din audierile de astăzi, am reținut că ajutorul nici măcar nu a fost returnat și nu este clar care au fost măsurile de restructurare care au fost luate în urma ajutorului oferit de stat”, a precizat Igor Munteanu.

Deputatul a spus că privatizarea nu a fost făcută prin proiecte individuale, cu atragerea unui consultant financiar independent, așa cum prevede legea, ci printr-un simplu concurs comercial. „Perioada de colectare a ofertelor pentru concursul comercial a fost de doar 39 de zile calendaristice. Perioada de expunere la privatizare recomandată de evaluatorii profesioniști pentru comercializarea Air Moldova ar fi fost de nouă luni”, a spus Igor Munteanu.

Potrivit deputatului, cumpărătorii Air Moldova nu și-au îndeplinit îndatoririle contractuale de a achita datoriile companiei. „Mai mult decât atât, Blue Air a declarat public că nu intenționează să investească resurse financiare pentru achitarea datoriilor și dezvoltarea Air Moldova”, a declarat Igor Munteanu.

Președintele Comisiei de anchetă a concluzionat că, pe baza documentelor analizate, autoritățile care au inițiat privatizarea Air Moldova nu au depus eforturi pentru monitorizarea respectării obligațiilor ulterioare privatizării. „La un an de la privatizare, operatorul aerian național se află în aceeași stare de incertitudine economică ca înainte de privatizare. Agenția Proprietății Publice era obligată să coordoneze desemnarea unui auditor pentru determinarea situației financiare din 2018. Acest lucru nu a avut loc”, a declarat deputatul.

Potrivit lui Igor Munteanu, privatizarea Air Moldova s-a făcut printr-un cumul de neconformități, neglijențe și abuzuri. „Putem constata că, la un an de privatizare, scopurile acesteia nu au fost atinse, iar modalitatea de privatizare a fost ilegală”, a declarat președintele Comisiei de anchetă.

Igor Munteanu afirmă că există mai multe temeiuri pentru efectuarea de către Ministerul Economiei a unui audit complex pentru a verifica starea fondurilor investite prin acest contract și îndeplinirea obligațiilor contractuale de către Blue Air și cele două persoane fizice care au intrat în operațiunea de privatizare.

Igor Munteanu a mai precizat că un raport complet în ce privește privatizarea Air Moldova va fi prezentat în următoarele 15 zile.

În anul 2018, compania Air Moldova a devenit cea de a zecea bază a companiei aeriene Blue Air. Valoarea tranzacției de privatizare a fost de 1,2 miliarde de lei, din care 50 de milioane de lei au fost vărsate în bugetul de stat al Republicii Moldova, restul urmând a fi folosiți pentru stingerea datoriilor acumulate de Air Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării