main logo
992

Cât vor costa biletele după modernizarea autogărilor din țară

Peste 30 de autogări din Republica Moldova vor fi complet modernizate în următorii trei ani, datorită concesionării acestora pentru o perioadă de 25 de ani, susține administrația Agenției Proprietății Publice (APP).

Cât vor costa biletele după modernizarea autogărilor din țară

Vor fi reabilitate atât clădirile administrative, platformele și parcările aferente autogărilor, cât și infrastructura adiacentă - grupurile sanitare, sistemele de canalizare și aprovizionare cu apă, rețelele de iluminare. De asemenea, vor fi construite rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități și vor fi modernizeze sistemele de informare și management, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Ce presupune parteneriatul public-privat

Potrivit unui parteneriat public-privat încheiat recent de APP și firma Gările Auto Moderne SRL drepturile de operare a serviciilor prestate de întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto” au fost transmise către investitorul privat pentru 25 de ani.

Compania câștigătoare este obligată să plătească timp de 25 de ani în bugetul de stat peste cinci milioane de lei anual. Suma va crește cu 5% în fiecare an. Investitorul și-a asumat responsabilitatea ca după expirarea contractului de parteneriat să transmită în proprietatea statului toate bunurile, inclusiv cele reconstruite, precizează APP.

Ca urmare a acestui parteneriat vor avea de câștigat atât pasagerii, șoferii de autobuze și microbuze, cât și statul”, susține Vladimir Baldovici, directorul Agenției.

Potrivit lui, infrastructura autogărilor a fost construită cu peste 50 de ani în urmă și nu mai poate face față fluxului de unități de transport și pasageri și generează costuri mari pentru întreținere. 

Persoanele cu dizabilități nu dispun de facilități pentru accesul la autogară și îmbarcarea în unitățile de transport. 

O mare parte din peroanele gărilor auto sunt distruse, iar statul nu dispune de surse financiare pentru modernizarea lor.

„Acest parteneriat este o soluție fezabilă pentru a investi în această rețea și a oferi servicii calitative pentru călători”, mai spune Vladimir Baldovici.

Despre majorarea tarifelor pentru călătorie

Parteneriatul public-privat este de lungă durată și prevede că recuperarea investițiilor va avea loc pe parcursul a 25 de ani, ceea ce înseamnă că modernizarea autogărilor nu va determina majorarea tarifelor pentru călătorie în următorii ani. Aceasta în condițiile în care tarifele nu sunt stabilite de partenerii privați, ci sunt aprobate de Ministerul Economiei și Infrastructurii. 

„Nu există nici un risc că statul să piardă imobilele amplasate în autogări, deoarece hotărârea Guvernului prevede ca, după încetarea contractului de parteneriat public-privat, obiectul parteneriatului cu toate activele și bunurile aferente, inclusiv cele rezultate în perioada de derulare a contractului, să fie transmise în proprietatea statului în bună stare, funcționale și libere de orice sarcini sau obligații”, a dat asigurări Baldovici.

Cine sunt beneficiarii

Concursul a fost câștigat de către asocierea a două companii din Republica Moldova: FPC „Exfactor-Grup” SRL, „Gările Auto Moderne” SRL și cetățeanul american Lluka Muco.

Compania „Gările Auto Moderne” SRL a fost fondată pe 12 noiembrie 2018, în ultima zi când mai putea fi depusă oferta pentru contractul de PPP la Agenția Proprietăți Publice.

Compania are un capital social de 75.000 de lei, iar fondatori sunt Exfactor-Grup SRL (85%) și cetățeanul american Lluka Muco (15%), în timp ce administratorul acesteia este fostul deputat Vitalie Mrug, care deține și administrează compania Genesis Internațional SRL.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării