main logo
608

Ministrul Agriculturii: Prognozele agricole pentru 2019 sunt destul de optimiste

Ministrul degrevat al agriculturii, dezvoltări regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, susține că prognozele economice pentru anul 2019 sunt destul de optimiste.

Ministrul Agriculturii: Prognozele agricole pentru 2019, optimiste

Aceasta în condițiile în care există precipitații suficiente și suprafețele însămânțate se dezvoltă corespunzător.

„Avem peste 300 de mii de hectare însămânțate cu culturi de toamnă. Dacă vorbim de o comparație, este practic același nivel de suprafețe însămânțate ca și în 2017 și 2018. Starea culturilor este satisfăcătoare ceea ce ne creează premise să constatăm că nu va fi un an atât de rău”, a declarat ministrul la emisiunea „Important” de la TVC21, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit lui, dacă va exista un volum constant de producție, tehnologii și produse calitative, nu ar trebui să existe bariere legate de export cum ar fi interdicții sau embargouri. 

„În condițiile în care noi avem o predictibilitate în cadrul Acordului de Liber schimb cu UE, în condițiile în care fiecare cultivă și se dezvoltă conform unui plan de afaceri și își planifică inclusiv comercializarea produselor pe piețele de desfacere, noi nu ar trebui să ne facem griji. Dimpotrivă, să continuăm să cultivăm produse solicitate pe piețele de desfacere și acest lucru ne va garanta succes”, a mai spus Nicolae Ciubuc.

Despre potențiala posibilitate de a cumpăra terenuri în Republica Moldova de către cetățeni străini, ministrul a menționa că la moment nu există asemenea îngrijorări. Potrivit lui, în Codul Funciar, care este la etapa de examinare în Parlament, este stipulat că cetățenii străini nu sunt în drept să achiziționeze terenuri în Republica Moldova. 

„La etapa actuală este prematur de a discuta despre o eventuală posibilitate în condițiile în care terenurile din Moldova trebuie să fie prelucrate și folosite în circuitul economic de către investitorii locali”, spune ministrul.

Totodată, Nicolae Ciubuc spune că cetățenii străini au posibilitatea să ia în arendă terenuri pe perioade de până la 40 de ani. În plus, potrivit lui, există și posibilitatea concesionării, având garanția de a face investiții fără probleme.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării