main logo
1935

Ministru: Obligația cu 50% produse autohtone în magazine va fi eliminată

Prevederea din Legea privind Comerţul Interior, potrivit căreia produsele agroalimentare autohtone trebuie să fie prezente pe 50 la sută din suprafaţa rafturilor magazinelor, ar trebui să fie eliminată.

Ministru: Obligația cu 50% produse autohtone în magazine va fi eliminatăFoto: știri.md

Este declaraţia ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul emisiunii "În centrul atenţiei" de la Publika TV. Potrivit demnitarului, legea nici nu poate fi aplicată, dar şi contravine principiilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, transmite Știri.md.

"- Aceasta prevedere urmează să fie eliminată?

- Da, aceasta prevedere este anacronică cu principiile de comerţ internaţional. Trebuie să facem anumite modificări în legea şi să venim cu acele prevederi care sunt general acceptate. Acum suntem în dialog cu mediul de afaceri", a spus Sergiu Gaibu.

Mai mult ca atât, Gaibu susţine că nicio ţară nu impune o astfel de obligativitate. În schimb, statul trebuie să vină cu măsuri pentru ca produsele moldoveneşti să fie mai atractive pentru consumatori decât cele de import.

"Cel mai sincer votant este, de fapt, consumatorul, fiindcă el votează cu banul. Şi atunci când votează cu banul, el alege ceea ce consideră că pentru el este mai optim. Acest model, probabil, nu a fost gândit până la capăt", a declarat ministrul Economiei.

Legea, potrivit căreia pe rafturile magazinelor trebuie să se regăsească cel puţin 50% de produse agroalimentare autohtone, a intrat în vigoare în 1 iulie. 

În realitate însă prevederile acesteia nu au fost puse în aplicare de Guvern, lucru sesizat și de fostul deputat Alexandru Slusari. 

Politicianul a declarat, la sfârșitul lunii august, că supermarketurile rămân pline cu produse de import. 

Ulterior, la mijlocul lunii octombrie, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au solicitat audierea miniştrilor Economiei şi Agriculturii la acest subiect. Propunerea, însă, a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării