main logo
1524

Mai recuperăm miliardul furat? Câţi bani au fost redobândiţi în urma lichidării Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank

Din momentul retragerii licențelor, 16 octombrie 2015, Băncii de Economii, „Băncii Sociale” şi „Unibank” şi până la 30 iunie curent lichidatorii acestora au încasat mijloace bănești în sumă totală de 847,660 de milioane de lei.

Miliardul furat: Banii recuperați după lichidarea celor 3 bănciMiliardul furat: Banii recuperați după lichidarea celor 3 bănci

Încasările din rambursarea creditelor dețin ponderea cea mai mare în total rambursări ale creditelor și comercializarea gajului, fapt ce facilitează procesul de recuperare a creditelor de urgență oferite de BNM, spun reprezentanţii Băncii Naţionale, notează Independent.md

Astfel, mijloacele disponibile în conturile Băncii de Economii, „Băncii Sociale” şi „Unibank” la data retragerii licențelor, cât și mijloacele încasate ulterior de lichidatori sunt utilizate pentru efectuarea cheltuielilor aferente procesului de lichidare, precum și pentru onorarea creanțelor Ministerului Finanțelor.

Din data retragerii licențelor și până la 30 iulie curent, lichidatorii băncilor au achitat Băncii Naționale și Ministerului Finanțelor o parte din datoriile aferente creditelor de urgență acordate băncilor până la numirea lichidatorilor, care conform ordinii onorării claselor de creanțe sunt în prima clasă de creanțe pentru achitare.

„Lichidatorii celor trei bănci continuă să întreprindă acțiuni legale aferente recuperării creditelor. Astfel, lichidatorii colaborează cu organele de anchetă şi organele judiciare, realizează măsuri organizatorice privind comercializarea activelor aflate în proprietatea băncilor şi continuă lucrul cu debitorii, scopul final fiind rambursarea creditelor şi achitarea creditelor de urgență acordate de BNM”, anunţă Banca.

În perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, Banca Națională a Moldovei a acordat Băncii de Economii „Banca Socială” și „Unibank” credite de urgență asigurate cu garanții de stat, în sumă totală de 14,121,758,000.0 lei, după cum urmează:

Banca de Economii – 9,273,217,000.0 lei;
„Banca socială” – 2,700,000,000.0 lei;
„Unibank” – 2,148,541,000.0 lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării