326
0
Ioniță: Sistemul de sănătate, o cenușăreasă a politicului moldovenesc
326
0

Sistemul de sănătate este o cenușăreasă a politicului moldovenesc și toate economiile încep de la reducerea cheltuielilor pentru sănătate.

Foto: adevarul.ro

De această opinie este expertul economic Veaceslav Ioniță, transmite Știri.md.

Pe blogul său, Veaceslav Ioniță notează că în ultimii 5 ani de zile sistemul de sănătate publică din Moldova a primit cu 1,3 miliarde lei mai puțin decât a fost planificat inițial.

"Astfel în ultimii 4 din 5 ani sistemul de sănătate publică a primit mai puțini bani decât s-a planificat inițial și doar într-un singur an cu 100 milioane lei mai mult decât planificarea inițială. Recordul a fost stabilit în 2019, când pentru sănătate s-a alocat cu 464 milioane lei mai puțin decât s-a planificat inițial", scrie Ioniță.

Mai mult, expertul notează că Moldova alocă cel mai puțin pentru sănătatea din Europa. 

"Asta dacă raportăm la PIB. Astfel noi alocăm doar 4,1% din PIB, ceea ce este de peste 2,3 ori mai puțin decât media europeană. Alături de noi se află Turcia cu 4,2% PIB și România cu 5,2%.

Dacă analizăm în cifre absolute, atunci situația devine mult mai dramatică. Moldova alocă doar 195 Euro per capita, cea ce este de 14,2 ori mai puțin decât media din UE. 

Următoarea țară după noi este Albania, care alocă de 3 ori mai mult pentru sănătate sau 583 euro per capita. Din Uniunea Europeană cel mai puțin alocă pentru sănătate România, dar totuși și ea alocă de 5,3 ori mai mult decât Moldova, sau 983 Euro per capita", precizează Ioniță.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter