main logo
1573

Investigație: Cum a vândut Ucraina armament către Africa prin R. Moldova

Aeroportul Internațional Mărculești a vândut armament unor off-shoruri implicate în trafic de armament în zone de conflict militar.

Investigație: Cum a vândut Ucraina armament către Africa prin R. MoldovaColaj: știri.md

Rachete de avioane și elicoptere de tip S-8 KOM trebuiau să ia calea Nigerului prin intermediul companiei ucrainene de stat Ukrinmash, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md

Ambasada Ucrainei a cerut permisiunea pentru aterizarea în 2018 a unul avion special, cu destinația Niger, cu escală la Mărculești. Avionul de model Antonov trebuia să încarce de pe Aeroportul Mărculești 800 de rachete de tip S-8 KOM de producție sovietică. 

Numai că Antonov-ul cu indicativul UR-CGV & UR-CAH nu a operat zborul pe 18 aprilie 2018, cerut în nota Ambasadei Ucrainei. Aterizarea la Mărculești a fost interzisă. 

În schimb, istoricul zborurilor operate de nava Antonov UR-CGV & UR-CAH, oferit de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), arată că aceasta a aterizat de nu mai puțin de 31 de ori, în nouă săptămâni, pe Aeroportul Internațional Chișinău în intervalul 9 aprilie 2018–15 iunie 2018.

La rândul său, Ambasada Ucrainei la Chișinău a recunoscut tacit transportul de armament cerut în Republica Moldova.

Pe de altă parte, ucrainenii de la S-Profit au pretenții financiare față de autoritățile moldovenești pentru nerespectarea contractelor semnate.

În investigație se mai arată că pe teritoriul Aeroportului Internațional Mărculești au fost depistate armament și muniții păstrate ilegal, care nu se găsesc în patrimoniul Armatei Naționale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării