Întreprinderi de stat cu datorii mai mari decât CFM: Top 10 datornici
Îngrijorați de situația de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei, deputații au creat și o comisie specială pentru a analiza situația economico-financiară creată acolo. În același timp există multe companii ale statului cu datorii şi mai mari, arată datele oficiale.
Pe lângă restanțele la salarii, parlamentarii s-au arătat deosebit de îngrijorați de datoriile întreprinderii, solicitând explicaţii şi verificări de la diverse instituţii: de la Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, la Procuratura Generală, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Cine are datorii de miliarde
Datele publice (pentru anul 2019), analizate de Mold-Street.com, arată însă că întreprinderea Calea Ferată a Moldovei nu este și nici nu a fost cea mai îndatorată companie a statului.
Am exclus din evaluare întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz, cu datorii de peste 13 miliarde lei. Or, acolo statul deține doar 35,3% din capital.
Am luat în calcul doar companiile cu 100% capital de stat, fie că sunt societăți pe acțiuni sau întreprinderi de stat. Astfel, putem constata că CFM este de abia pe locul șase în acest clasament.
Lider este Administrația de Stat a Drumurilor, care avea la finele anului 2019 datorii de circa 4,46 miliarde lei. Acestea sunt în mare parte datorii pentru creditele, acordate Republicii Moldova de către Banca Europeană de Investiții, BERD, Banca Mondială și alte instituții etc., pentru reabilitarea drumurilor.
ASD se ocupă de întreținerea, reparația, reabilitarea, dezvoltarea, modernizarea și administrarea drumurilor publice naționale, precum și a altor elemente de infrastructură rutieră.
Pe locul doi se află cel mai mare producător de energie electrică şi termică din Moldova, societatea Termoelectrica, cu datorii de peste 3,6 miliarde lei, majoritatea fiind față de furnizorul de gaze Moldovagaz.
Clasamentul „miliardarelor” la datorii este închis de Moldtelecom cu un sold de datorii de 1,24 miliarde lei.
Urmează Moldtranselectro, o întreprindere fără active, pe seama căreia statul a pus atât datoriile, cât şi creanţele acumulate în sectorul energetic, la începutul anilor 2000. La finele anului 2019, datoriile Moldtranselectro erau de circa 672 milioane lei.
Cu datorii de 663,7 milioane lei, pe locul cinci se află o altă întreprindere din sectorul energetic, Moldelectrica, care este operatorul sistemului naţional de transport şi asigură şi dispecerizarea operativă a sistemului energetic al Republicii Moldova. Și aici, o mare parte din datorii sunt la creditele acordate de donatorii externi pentru modernizarea sistemului energetic.
Abia pe locul şase se afla Calea Ferată, cu datorii de circa 464 milioane lei și care este urmată de alte trei întreprinderi din sectorul termoenergetic: CET-Nord, ReED Nord și Energocom, dar și de Combinatul de vinuri Cricova.
10 companii ale statului au datorii totale de peste 12 miliarde lei
Cumulativ, cele 10 companii ale statului aveau la finele anului 2019 datorii de peste 12 miliarde lei.
În acelaşi timp, datele Agenţiei Proprietăţii Publice relevă că datoriile totale ale întreprinderilor de stat se cifrau, la finele anului 2019, la peste 7,8 miliarde lei, iar cele ale societăţilor pe acţiuni, în care statul deţine mai mult de 30% din capital, depăşeau 20 de miliarde de lei.
Dacă excludem Moldovagaz, apoi societăţile pe acţiuni aveau restanţe totale de circa 7 miliarde lei.