main logo
513

Interese de grup. Deputaţii promovează reducerea taxei pentru folosirea drumurilor fără o argumentare

Sistemul actual de taxe pentru folosirea drumurilor la intrarea și tranzitarea Republicii Moldova va fi modificat, prevede o iniţiativă votată în în prima lectură, de majoritatea parlamentarilor prezenți în şedinţa Legislativului.

Deputaţii promovează reducerea taxei de drum fără o argumentare

Proiectul prevede introducerea mecanismului privind aplicarea vinietei pentru autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova - microbuze, autobuze, camioane și remorci, înlocuind sistemul actual de taxe pentru folosirea drumurilor la intrarea și tranzitarea țării, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Diminuarea taxei pentru folosirea drumurilor

Noul mecanism presupune şi diminuarea taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova pentru aceste autovehicule în funcție de perioada aflării pe teritoriul țării.

Vinieta se propune a fi pentru o perioadă de valabilitate de o zi, 7 zile, 15 zile, 30 de zile, 90 de zile 180 de zile, şi 12 luni. Perioada de valabilitate a acesteia va începe de la ora 0:00 a zilei solicitate de utilizator şi va expira la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa.

De asemenea, proiectul modifică programul de transport rutier privind introducerea unei rute noi, prelungirea rutei, majorarea numărului de curse, introducerea de stații sau modificarea orelor graficului de circulație.

Este stipulată intrarea/ieșirea operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul țării ca țară de tranzit sau destinație numai în baza autorizațiilor unitare bilaterale sau multilaterale de transport rutier de mărfuri sau persoane, conform obligațiilor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Proiect fără argumentare economică

În acelaşi timp în raportul de expertiză elaborat de Centrul Naţional Anticorupţie, se constată că grupul de deputaţi (Corneliu Dudnic, Marcel Răducanu şi Ştefan Creangă) au nu a prezentat Analiza impactului de reglementare a proiectului, întrucât acesta conţine reglementări ale activităţii întreprinzătorilor.

"În cazul de faţă, promovarea proiectului fără AIR, există riscuri ca el să fie promovat de anumite grupuri de interese în detrimentul altor interese de business, să limiteze astfel libera concurenţă, să creeze premise pentru instituirea monopolurilor si discriminarea altor agenţi economici care operează pe piaţă sau care ar vrea să intre ulterior pe piaţă, să comporte costuri exagerate care să fie puse pe seama întreprinzătorilor, fără ca beneficiul scontat prin promovarea proiectului (interesul public) să argumenteze o asemenea lezare a intereselor economice ale acestora", se arată în raportul CNA.

Totodată CNA susţine că în condiţiile în care, Republica Moldova se confruntă de la an la an cu un buget auster, orice cheltuieli de la bugetul de stat, urmează a fi argumentate, în corespundere cu Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale.

CNA mai face referinţă şi la faptul că pe "parcursul anului bugetar în curs nu pot fi puse în aplicare decizii care conduc la reducerea veniturilor şi/sau majorarea cheltuielilor bugetare, dacă impactul financiar al acestora nu este prevăzut în buget".

Totodată şi Guvernul, chiar dacă a dat aviz pozitiv la proiect constată că iniţiativa nu are o argumentare economică-financiară şi propune o serie de completări la acesta.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării