main logo
656

Igor Dodon a dezvăluit cu cât ar putea să se ieftinească gazul rusesc

De la 1 octombrie, prețul la gazele naturale rusești livrate de către concernul rus Gazprom se va reduce cu 10-15 dolari pentru o mie de metri cubi.

Igor Dodon a dezvăluit cu cât ar putea să se ieftinească gazul rusesc

De la 1 ianuarie 2020 preţul ar urma să fie redus cu 45-50 de dolari, iar de la 1 aprilie 2020 gazul ar putea fi ieftinit cu 70 de dolari pentru o mie de metri cubi, transmite Știri.md cu referire la Moldova.org.

Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă, în care a oferit detalii despre negocierile purtate la Moscova, în ceea ce ţine de prețul tariful la gazul rusesc pentru Republica Moldova.

Dodon a precizat că în tariful pentru consumatori, „după reducerea cu iz politic de anul trecut a PDM”, este inclus prețul la gaz de 178 de dolari pentru o mie de metri cubi, însă în realitate prețul în primul trimestru a fost de 235 de dolari pentru o mie de metru cubi. „Creșterea tarifului intern trebuia să fie 45 % la gaz”, a precizat Igor Dodon.

Potrivit lui, după mai multe discuții la Gazprom și cu președintele rus Vladimir Putin, s-a convenit ca de la 1 octombrie, prețul la gazele naturale rusești livrate de către concernul rus Gazprom către Republica Moldova se va reduce cu 10-15 dolari pentru o mie de metri cubi.

„Mecanismele care au fost convenite și urmează a fi implementate în următoarele săptămâni de Moldovagaz în comun cu Gazprom ne permite ca în acest an să nu majorăm tarifele la gaz, iar în anul viitor să avem o reducere a tarifului pentru consumatorii interni ”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, contractul semnat de Moldovagaz și Gazprom expiră la finele anului curent, iar semnarea unui nou acord presupunea majorări de tarife.

„Gazpromul insista pe un alt contract, care prevedea livrarea de gaze la prețuri europene. Meritul nostru a fost că a  fost păstrată formula actuală de formare a prețului, iar asta ne permite micşorarea tarifelor”, a spus șeful statului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării