main logo
482

Guvernatorul BNM: Kroll va coopera în continuare cu Moldova, dar un nou raport nu este prevăzut

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a declarat că compania Kroll va coopera în continuare cu Moldova, dar un nou raport privind situaţia din sistemul bancar al ţării nu este prevăzut.

Guvernatorul BNM: Un nou raport Kroll în Moldova nu este prevăzut

Despre aceasta el a declarat într-un interviu realizat în baza întrebărilor a diferite surse media, relatează Știri.md cu referie la infotag.

Referindu-se la investigarea furtului miliardului de dolari din sistemul bancar, Cioclea a spus că ancheta consorţiului internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson a fost încheiată la finele anului trecut. Sinteza anchetei a fost publicată în limbile română şi engleză pe pagina web a BNM în decembrie 2017. 

"Raportul final, numit în presă "Kroll 2", a fost transmis oficial Băncii Naţionale în martie 2018, după care a fost ridicat de Procuratura Anticorupţie. Aşadar, un alt raport din partea consorţiului internaţional de anchetă nu este prevăzut. Kroll şi Steptoe & Johnson şi-au confirmat însă disponibilitatea de a coopera în continuare cu autorităţile moldoveneşti pentru urmărirea pe plan internaţional a fondurilor delapidate prin iniţierea proceselor civile în sprijinul procedurilor penale care vor fi înaintate de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI)", a menţionat guvernatorul BNM.

Potrivit lui, pentru a determina necesitatea şi domeniul de implicare a consorţiului internaţional, BNM a organizat anterior mai multe întâlniri de lucru între reprezentanţii Kroll, pe de o parte, şi cei ai Procuraturii Anticorupţie, CNA şi ARBI, pe de altă parte.

Suplimentar, BNM a asigurat cooperarea companiei Kroll cu autorităţile naţionale de supraveghere bancară din alte ţări, în special cu cele din Estonia şi Letonia, în care a fost domiciliată "centrala" de spălare de bani. În perioada anchetei, întâlniri de informare au fost organizate cu reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene şi Ambasadei SUA. 

"Vreau să subliniez că toate informaţiile necesare investigaţiei care au fost la dispoziţia BNM au fost transmise Procuraturii şi companiei Kroll. Iar cele care lipsesc, menţionate în sinteză, sunt informaţiile pe care nu le-au furnizat autorităţile altor state prin care au tranzitat banii furaţi. Banca Naţională nu are competenţe de urmărire şi deci nu se poate substitui organelor de drept în acest dosar", a spus Cioclea. 

El a mai precizat că BNM a solicitat băncilor în lichidare să intensifice acţiunile în justiţie, la sesizarea cărora au fost intentate multiple cauze penale.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării