main logo
3579

Gherman, despre decizia Gazprom: Un gest de disperare din partea Rusiei

Decizia anunțată astăzi de Gazprom de a sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, în ciuda unui contract existent, a fost considerată de vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman, drept un gest de disperare din partea Kremlinului.

Gherman, despre decizia Gazprom: Un gest de disperare din partea RusieiImagine simbol

Într-o postare pe rețelele sociale, Doina Gherman a scris că astfel, 300.000 de cetățeni din regiunea transnistreană riscă să rămână fără căldură și lumină în plină iarnă, chiar în pragul Anului Nou, transmite Știri.md.

„Rusia e disperată și ar fi gata să lase în frig și întuneric 300.000 de oameni. Valorea vieților omenești pentru Federația Rusă este nulă, echivalentă cu o datorie inexistentă”, a scris Doina Gherman.

În același timp, Gherman a asigurat că R. Moldova este pe cale de a obține independență energetică față de Rusia, subliniind că Guvernul are soluții pentru a asigura securitatea energetică a țării.

„Vom trece cu bine peste această iarnă, ultima în care mai putem fi șantajați energetic! Moldova stă dreaptă!”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului.

Știri.md amintește că, Gazprom a notificat pe 28 decembrie Moldovagaz privind suspendarea completă a livrărilor de gaze naturale către R. Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că R. Moldova este pregătită să gestioneze orice situație.

Ulterior, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că Moldovagaz a luat act de decizia Gazpromului, menționând că R. Moldova dispune de suficiente rezerve pentru a acoperi consumul pe malul drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025.

De menționat că, pe data de 16 decembrie, în R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență în sectorul energetic. Comisia pentru Situații Excepționale are autoritatea de a emite dispoziții cu caracter executoriu pentru autorități, agenți economici, instituții publice și cetățeni.

Pe 23 decembrie, Ministerul Energiei a anunțat că pentru a garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi pe malul drept al Nistrului este necesar de acoperit sarcina de consum care iarna atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf. Pentru aceasta au fost planificate mai multe măsuri în caz de necesitate.

Citește și: Cum se alimentează R. Moldova cu gaze naturale și energie electrică

Citește și: Criză în Transnistria: Unii cetățeni ar putea fi aduși pe malul drept

Citește și: Dorin Recean admite că vom avea întreruperi de energie electrică

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării