main logo
576

Fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate de români

Fructele moldovenești sunt la mare căutare peste Prut. Cel puțin asta arată datele oficiale potrivit cărora Republica Moldova este unul din cei mai mari exportatori de fructe pe piața românească.

Fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate de români

Astfel, anul trecut țara vecină a importat 11,8 mii tone de struguri, 9,4 mii tone de prune și 1,86 mii tone de mere moldovenești, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

Studiul „Oportunități de comercializare a fructelor și legumelor moldovenești către rețelele de retail din România”, elaborat recent în cadrul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova și prezentat membrilor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, mai arată că Republica Moldova se află pe primul loc în topul statelor din care România importă struguri.

În acest sens țara noastră deține cea mai mare pondere a importurilor totale de struguri, atît în ce privește volumul, cît și valoarea. În 2018, România a importat din Republica Moldova o cantitate de 11,7 mii tone de struguri în valoare totală de 9,2 milioane de euro. 

Și în cazul prunelor, studiul arată că Moldova rămâne pe primul loc în top 5 țări de proveniență a produselor care ajung pe piața de peste Prut. România importă anual 9,4 mii tone de prune moldovenești, ceea ce reprezintă peste 70% din totalul importuri de prune proaspete. Achizitorii argumentează că aleg prunele moldovenești atît datorită proximității, cît și calității înalte a produsului.

Nici când vine vorba de exporturile de mere nu suntem mai prejos. Datele oficiale arată că în 2018 peste Prut au fost livrate 1.865 tone de mere moldovenești.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării