main logo
531

Fondatorii ar putea fi obligați să demonstreze proveniența investițiilor

Fondatorii care participă la capitalul social al societății cu un aport în valoare de 15 mii de lei și mai mult, „prezintă și actele care demonstrează proveniența fondurilor”, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea unor acte normative, avizat joi, 18 iulie de cabinetul de miniștri.

Fondatorii ar putea fi obligați să demonstreze proveniența investițiilor

Guvernul notează că „ este necesară argumentarea sumei de „15 mii de lei” căci, în conformitate cu prevederile Legii privind societățile pe acțiuni „capitalul social al societății nu poate fi mai mic de 20.000 lei”, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

”Mai mult decât atât, considerăm judicioasă specificarea concretă a „actelor care demonstrează proveniența fondurilor”, se arată în aviz.

Concomitent, norma dată urmează a fi corelată cu prevederile Legii  cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, potrivit căreia „la constituirea, reorganizarea entităţii raportoare sau la majorarea capitalului social, organele cu funcţii de supraveghere, cu suportul Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, identifică şi verifică persoanele fizice şi entităţile care intenţionează să devină asociaţi (acţionari), sursa bunurilor şi mijloacelor financiare utilizate pentru aportul la capitalul social”.

Proiectul stabilește că în cazul imposibilității demonstrării de către asociați a provenienței aportului în numerar în capitalul social, dacă acesta constituie 15 mii lei și mai mult pentru fiecare asociat, autoritățile vor refuza să înregistreze persoana juridică.

Potrivit avizului, este greșit din punct de vedere conceptual de a interzice încheierea oricăror contracte cu persoane din anumite state, deoarece prin aceasta nu doar se limitează nejustificat drepturile persoanei, dar se prejudiciază inclusiv interesele naționale (de exemplu, se limitează posibilitatea de extindere a piețelor de export al producției naționale etc.). 

Autorii proiectului propun ca la înregistrarea de stat a persoanelor juridice cu investiții juridice străine, în cazul existenței unor fondatori persoane juridice fondate în lanț sau care sunt controlate succesiv, se vor prezenta inclusiv extrasele din registrele naționale din statele de reședință ale tuturor acestor persoane juridice.

Avizul conţine mai multe propuneri şi la alte modificări incluse în proiectul de lege, înaintat cu titlu de iniţiativă de un grup de deputaţi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării