main logo
681

FMI și-a explicat așteptările privind tarifele din R. Moldova

Fondul Monetar Internațional nu are așteptări ca tarifele la energia electrică să crească sau să descrească.

FMI și-a explicat așteptările privind tarifele din R. Moldova

Așteptarea este ca metodologia aprobată să fie aplicată întocmai. Declarația îi aparține lui Ruben Atoyan, șeful echipei de experți a FMI, care s-a aflat la Chișinău în perioada 26 iunie-10 iulie, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-o conferință de presă susținută la Guvern, Ruben Atoyan a declarat că nu trebuie să aibă loc „politizarea” tarifelor. Există o metodologie care se bazează pe cele mai bune practici internaționale și care trebuie aplicată. 

„Noi nu avem o părere în ceea ce privește mărimea acestor tarife sau direcția ajustării acestora. Este foarte important că există o metodologie și ea trebuie aplicată corespunzător”, a declarat șeful echipei de experți a FMI.

Premierul Maia Sandu a declarat, la rândul său, că și Guvernul își dorește ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică să meargă strict pe metodologie și pe lege. 

„Noi nu ne dorim ca în funcțiile de răspundere în aceste agenții să ajungă oameni numiți politic, care nu au nicio treabă cu energia, așa cum s-a întâmplat în cazul guvernării precedente. Noi ne dorim ca ANRE și alte agenții să nu facă jocurile unor companii și unor prestatori de servicii. 

Ne dorim să fie foarte atenți și să nu admită ca în tarifele noastre să fie incluse scheme de corupție, așa cum s-a întâmplat în cazul fostei șefe de la Union Fenosa, fosta ministră a sănătății și așa mai departe”, a mai spus Maia Sandu.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică urmează în curând să prezinte calculele privind tarifele la energia electrică, în baza solicitărilor de majorare depuse de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie Electrică și Furnizare Energie Electrică Nord în luna martie 2019. 

Agenția are la dispoziție 180 de zile ca să emită o decizie ca urmare a solicitărilor înaintate. ANRE a examinat demersurile companiilor, însă le-a solicitat furnizorilor informații suplimentare. 

Ca urmare, specialiștii Agenției urmează să prezinte calculele și să le publice pe pagina web pentru consultări publice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării