main logo
338

Floarea-soarelui din 2018 a dus la creşterea veniturilor Trans Oil

Grupul Trans-Oil, controlat de afaceristul moldo-rus-georgian-american Vaja Jhashi, a înregistrat în 9 luni (ultimele şase luni din 2018 şi primele trei luni din acest an) venituri de 411,3 milioane de dolari, în creștere cu circa 20,4% față de perioada similară din anii 2017-2018, potrivit unui raport al companiei.

Floarea-soarelui din 2018 a dus la creşterea veniturilor Trans OilFoto: mold-street.com

Rezultatul se datorează creșterii producției de boabe și semințe oleaginoase, datorită recoltei mai mari în Moldova, dar şi îmbunătățirii programului de finanțare (creșterea până la 240 milioane dolari) și a unui program internațional puternic de marketing, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

"În această perioadă vânzările noastre au depășit 1,4 milioane de tone metrice (MT), în creștere cu 24,2%, cu o majorare substanțială a vânzărilor de semințe de floarea-soarelui și a celorlalte culturi cheie", susţine administraţia grupului.

Potrivit Trans-Oil, în 2018, fermierii moldoveni au stabilit un nou record privind producția de semințe de floarea-soarelui. Astfel recolta la hectar a fost de 2,61 tone, faţă de 2,4 tone în 2017, rezultând o recoltă-record de floarea soarelui de 950.000 de tone.

Ca urmare, Grupul și-a sporit previziunile program de zdrobire a plantelor de floarea-soarelui pentru FY2018 / 2019, de la 300 MT la 350 MT.

În consecință, Grupul și-a majorat programul de procesare a seminţelor de floarea-soarelui pentru anul agricol 2018/2019, de la 300.000 tone la 350.000 tone.

În document se menţionează şi creștere de 63% a vânzărilor de semințe oleaginoase ce a fost înregistrată în cele 9 luni menţionate în raport datorită recoltelor mai mari și a contractelor mai numeroase.

În perspectivă Grupul se aşteaptă la o creştere de aproape 20% a cantităţi de seminţe procesate de întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi, ce face parte din Grup. Aceasta graţie noii linii de extracție Europa Crown, care a majorat capacitatea de zdrobire la 1.250 tone pe zi. 

Grupul ce deține o cotă de 95% pe piața procesării de semințe de floarea soarelui și producerii de ulei și circa 57% la exportul de cereale și oleaginoase din Moldova a fost acuzat la finele anului trecut, de deputații liberali și liberali-democrați, că ar deține monopolul asupra exportului de cereale prin portul Giurgiulești și că ar pune piedici în calea altor exportatori.

În replică, proprietarul grupului Trans-Oil, Vaja Jhashi (considerat un apropiat al liderului democrat Vladimir Plahotniuc) a declarat că deputații ar fi invidioși și că el a investit mult în dezvoltarea companiei. 

La începutului lunii aprilie, grupul Trans Oil (Aragvi Holding International Ltd) a anunțat că investitori din Elveția, Marea Britanie, SUA au cumpărat toate euro-obligațiunile garantate în valoare de 300 milioane dolari, emise la valoarea nominală pe 1 aprilie 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării