main logo
568

Fermieri: Majorarea cotei TVA la producția agricolă, o lovitură dură

Majorarea cotei TVA de la 8 la 12 procente pentru importul și livrarea internă a producției agricole, așa cum propun autoritățile, va fi o lovitură pentru fermieri.

Fermieri: Majorarea cotei TVA la producția agricolă, o lovitură durăFoto: știri.md

Este declarația reprezentanților a zece asociații din sectorul agroalimentar, făcută în cadrul unei conferințe de presă, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Agricultorii se plâng că proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală pentru 2021, care include și această măsură, nu a fost consultat cu ei. Reprezentanții din cadrul Ministerului Finanțelor spun că majorarea cotei TVA va aduce mai multe beneficii producătorilor agricoli și că nu înțeleg motivele care au generat nemulțumirea acestora. Reprezentanţii asociaţiilor agricole atenționează că majorarea cotei TVA va înrăutăți situația fermierilor, mulţi dintre care au ajuns în prag de faliment din cauza secetei şi pandemiei de coronavirus.

"Matematica care au intuit-o autorii acestui proiect al politicii fiscale va lovi, desigur, în agricultură, dar va lovi și în consumatori pentru că aceasta va influența și creșterea prețurilor la produsele alimentare.", a spus directorul executiv MoldovaFruct, Iurie Fală.

"Un simplu economist înțelege că ceea ce propun ei pentru buget, o dată cu majorarea cotei TVA. În afară că aduc prejudicii producătorilor, aduc și prejudicii bugetului de stat", a spus directorul executiv al Federației Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco.

Reprezentanţii asociaţiilor de profil spun că vor încerca să convingă deputaţii să nu susţină această prevedere. Preşedintele fracţiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandru Slusari, este convins că majorarea cotei TVA va lovi dur în sectorul agrar.

"Este o politică fiscală anti-agrară. Nu are grija de producătorii mici și mijlocii, întrucât povara fiscală crește pentru dânșii. În asemenea condiții, cei agricultori care și așa au fost afectați drastic în urma calamităților naturale, sunt defavorizați și mai mult", a declarat președintele fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari.

L-am contactat telefonic pentru o reacţie şi pe preşedintele Comisiei Parlamentare Agricultură. Deputatul socialist Radu Mudreac ne-a spus că are nevoie de timp pentru a se informa la acest subiect şi că va reveni ulterior cu un comentariu.

Secretarul de stat de la Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, spune că discuțiile privind majorarea cotei TVA pentru producția agricolă se duc încă de la începutul acestui an. Oficialul susține că în urma acestei măsuri, agricultorii moldoveni vor avea doar de câștigat.

"Nu înţeleg această nemulţumire. Eu consider că la mijloc este o neînţelegere. Noi suntem gata cu orice agricultor să avem o discuţie la acest aspect şi să le arătăm avantajele propunerilor privind politica bugetar fiscală", a spus secretarul de stat la Ministerul Finanţelor, Dorel Noroc.

Proiectul de lege care se referă la politica bugetar-fiscală pentru anul 2021 a fost aprobat luni de Guvern. Documentul urmează să fie supus votului în Parlament.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării