main logo
450

Exporturile de nuci au scăzut la cel mai mic nivel în ultimii 9 ani

În anul 2020 exporturile de culturi nucifere au constituit circa 12.700 de tone în valoare de 71,7 milioane de dolari, arată date făcute publice de Ministerul Agriculturii.

Exporturile de nuci au scăzut la cel mai mic nivel în ultimii 9 aniFoto: 5fructe.ro

Acesta este cel mai mic nivel din ultimii nouă ani. Astfel comparativ cu anul 2019 exporturile au scăzut circa 20%, iar față de anul 2014 - cu peste 35%, potrivit datelor UN Comtrade, consultate de Mold-Street.com, transmite Știri.md.

Exporturile lovite de secetă și prețuri

În ultimii zece ani, un nivel mai mic al exporturilor a fost înregistrat în 2011 - 71,5 milioane de dolari, iar nivelul maxim al exportului de nuci din Moldova a fost înregistrat în 2014 - de 110,76 milioane de dolari.

Scăderea exporturilor de culturi nucifere din 2020 se datorează în special condițiilor climatice, adică secetei severe din anul trecut, care a dus la o scădere cu circa 25% a recoltei de nuci, până la 14.700 de tone. Un alt factor sunt prețurile mai mici de export atestate în anii 2019-2020.

Potrivit datelor statistice, 79% din exporturile de nuci sunt orientate spre țările Uniunii Europene, în special Franța, Germania, Olanda, România și Austria. 

Reprezentanții Asociației Nucicultorilor, cred că volumul exporturilor ar putea crește în următorii ani până la 200 de milioane de dolari.

Principala piață este a Uniunii Europene 

„Astăzi, cea mai mare oportunitate care există pentru sectorul acesta este faptul că noi suntem în proximitatea geografică a celei mai mari zone importatoare de nuci din lume, care este UE, cu aproape 40% din importurile totale din lume.

Noi suntem la hotarul UE, cu relații privilegiate, cu Acord de Asociere. Ne bucurăm deja de o relație bună în colaborarea cu importatorii europeni, ei au încredere în procesatorii noștri”, a declarat președintele Asociației Nucicultorilor, Oleg Tîrsînă, în cadrul Conferinței Naționale a Nucicultorilor.

Specialiștii cred că ar fi nevoie de extinderea gamei de produse nucifere care sunt exportate, menționând că Republica Moldova are un potențial mare în acest sens, care poate fi valorificat.

Cu recomandări a venit Pascal Gouget, unul dintre cei mai buni experți europeni în domeniu, aflat în Republica Moldova la invitația Asistenței Tehnice pentru Proiectul Livada Moldovei, finanțat de UE și Banca Europeană de Investiții.

„A trebuit să le explic producătorilor să facă mai puțin, dar mai bine. Ei trebuie să îmbunătățească nivelul calității roadei... Ar trebui să cheltuie aceleași resurse financiare, dar pe suprafețe mai mici. 

E nevoie de achiziționarea unor soiuri bune și ca solul să fie bine pregătit. Acum, producătorii sunt mult mai deschiși în privința schimbărilor pe care ar trebui să le facă, în ultimii ani au avut loc progrese în acest sens”, a declarat Pascal Gouget în cadrul conferinței.

Doar 35% din producție provine din plantații

Potrivit specialiștilor, 30-35% din producția exportată de nuci provine din plantații comerciale, iar restul vine din fâșiile de aliniament.

Din acest motiv, o altă recomandare este producerea nucilor în plantații comerciale, așa cum se întâmplă în țările care au un sector nucifer dezvoltat. 

Acest lucru necesită investiții importante, iar linia de creditare a Proiectului Băncii Europene de Investiții, Livada Moldovei, este una dintre opțiunile de finanțare.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în total sunt 34.700 de hectare de culturi nucifere, dintre care 20.900 de hectare sunt livezi pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere a suprafeței cultivate cu nucifere, cu circa 4.000 de hectare susține Ministerul Agriculturii.

Conform prognozelor specialiștilor, în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste 25.000 de tone de culturi nucifere, producție obținută din livezi, precum și achiziționarea nucilor de la cetățeni, provenite din fâșiile de aliniament.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării