main logo
1205

Expert: Leul a înregistrat cea mai puternică apreciere din ultimii 11 ani

Leul moldovenesc s-a apreciat în primele două săptămâni ale lunii iulie cu 2,5 la sută față de coșul valutar euro/dolar.

Expert: Leul a atins cea mai puternică apreciere din ultimii 11 aniFoto: moldpres.md

Este cea mai mare apreciere din ultimii 11 ani, după august 2008, când moneda națională s-a întărit cu 4,3 la sută în doar două săptămâni, estimează economistul Veaceslav Ioniță într-o analiză plasată pe blogul său, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Leul s-a apreciat față de dolarul SUA cu 1,8 la sută sau 32 bani, de la 18,1683 lei/USD la 17,8448 lei/USD, iar față de euro aprecierea a fost de 2,9 la sută sau 59 bani, de la 20,6582 lei/euro la 20,0658, notează expertul.

„Această apreciere vine după o depreciere puternică a leului în trimestrul doi a anului 2019. Cauzele acestui ”carusel valutar” trebuie căutate în evenimentele din trimestrul doi, atunci când am asistat la o cerere atipică de valută pe piață, fapt ce a influențat deprecierea leului. Doar în luna mai 2019, deficitul de valută a fost de aproximativ 40 milioane de dolari SUA”, scrie economistul Ioniță.

Potrivit acestuia, din punct de vedere economic este foarte greu de explicat această cerere de valută, „dar aici ne vine în ajutor declarația președintelui țării Igor Dodon, care a informat opinia publică că din țară au fost scoși un miliard de lei, prin tranzacții ”greu de explicat”. Cel mai probabil această ”cerere de valută” a fost unul din factorii deprecierii leului în trimestrul doi al acestui an. Din acest motiv, toate prognozele și analizele experților de pe piața valutară, trebuie adaptate la ”circumstanțele specifice” ale Moldovei, care îți pot da peste cap orice prognoză”.

Aprecierea valutei afectează puternic exportatorii, în special agricultorii, care în lunile de vară încep masiv exporturile produselor agricole.

Economistul menționează că leul va continua să oscileze, însă rolul Băncii Naționale este de a nu permite oscilațiile bruște ale valutei naționale. Pentru lunile de vară, tradițional, leul moldovenesc are tendința de apreciere, iar în toamnă-iarnă o ușoară tendință de depreciere.

Ultimele date ale BNM privind cererea și oferta pe piața valutară din luna mai arată o scădere a gradului de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice până la 84,6 la sută, după ce în lunile anterioare depășise 120%. Datele pentru luna iunie vor fi publicate săptămâna viitoare.

La mijlocul lunii iunie, Banca Națională a Moldovei a dezmințit unele informații, potrivit cărora din țară ar fi fost scoase sume importante de bani și a dat asigurări că „au fost întreprinse măsuri suplimentare în cadrul regimului de monitorizare a transferurilor internaționale”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării