main logo
515

Expert-Grup: Majoritatea băncilor își orientează atenția către persoanele fizice

Ameliorarea indicatorilor financiari și prudențiali determină o schimbare a modelului de afaceri pentru majoritatea băncilor, care își orientează atenția către categoria de clienți persoane fizice, aceștia fiind cei mai responsabili clienți când vine vorba de plată, se constată într-o analiză a Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” privind situaţia din sistemul bancar la sfârşitul lunii iunie.

Expert-Grup: Băncile își orientează atenția către persoanele fiziceFoto: moldpres.md

La sfârșitul lunii iunie, soldul total al creditelor a atins o valoare de o aproximativ 38,8 miliarde de lei, în creștere cu circa 17 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Creșterea stocului de credite este susținută în special de persoanele fizice (creștere de peste 35 la sută), în timp ce agenții economici se arată în continuare precauți în ceea ce privește procesul investițional și finanțarea bancară (majorare de doar 9 la sută).

Potrivit autorului analizei, Dumitru Pîntea, principalele tendințe din sistemul financiar sunt caracterizate de ritmuri de creștere, fie că e vorba de indicatorii financiari sau reformele orientate spre fortificarea mecanismului de supraveghere și reglementare. Atât la nivel agregat, cât și la nivel individual băncile continuă a fi profitabile și bine capitalizate, având totodată suficiente resurse pentru a susține extinderea activității de creditare.

Nivelul fondurilor proprii consemnează valori adecvate, ceea ce menține indicatorul de solvabilitate la un nivel superior, cu oscilații de la o bancă la alta în intervalul 19–65 la sută, se arată în analiză. Totuși componenta de bază a capitalului propriu este reprezentată de „rezervele acumulate și profitul reportat din perioadele precedente, volumul căruia se poate modifica în cazul acordării dividendelor către acționari”.

Expertul apreciază că indicatorii de lichiditate prezintă o poziție confortabilă pe termen scurt și una mai puțin confortabilă pe termen lung. La nivel agregat se atestă un exces de resurse pe termen scurt, circa 52 la sută din active fiind reprezentate de active lichide (VMS, rezerve obligatorii, certificate ale BNM). Pe de altă parte, băncile mari au un nivel ridicat al lichidității pe termen scurt în detrimentul celei pe termen lung, în timp ce pentru băncile mici situația este una opusă.

Calitatea activelor continuă să se amelioreze pe fondul reducerii volumului de credite neperformante și creșterii volumului celor noi acordate. Rata creditelor neperformante a coborât la un nivel de aproximativ 10,6 la sută, cu oscilații între 4,8 și 26 la sută în funcție de bancă. Totodată, volumul de fonduri proprii rămâne suficient de consistent pentru a acoperi eventuale șocuri neprevăzute.

Sectorul bancar continuă să acumuleze profit. Astfel, în primele șase luni ale acestui an, băncile au acumulat un profit în sumă de 1,15 miliarde de lei, cu aproximativ 270 milioane mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În urma aplicării metodologiei clasamentului performanței bancare, la sfârșitul lunii iunie 2019, în TOP 3 se regăsesc bănci de importanță sistemică, respectiv Moldova-Agroindbank, urmată de Moldindconbank și MobiasBanca. Primele trei bănci excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 74 la sută din profitul acumulat la nivel de sector și 63 la sută din totalul activelor bancare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării