main logo
263

Expert-Grup: Băncile au resurse pentru a susține activități de creditare

Băncile continuă să fie profitabile și suficient capitalizate, având totodată suficiente resurse pentru a susține extinderea activității de creditare, menționează Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în analiza privind clasamentul performanței bancare.

Expert-Grup: Băncile au resurse pentru a susține activități de creditare

Potrivit experților, la sfârșitul lunii iulie 2019 principalele tendințe din sistemul financiar sunt caracterizate de recentele intervenții de politică monetară ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și anticipările inflaționiste pentru următoarea perioadă, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Creșterea ratei de bază cu 0,5 puncte procentuale  pentru a doua lună consecutiv, până la nivelul de 7,5 la sută, reduce și mai mult apetitul investițional al agenților economici și intenția acestora de a recurge la creditul bancar. Pe de altă parte, aceste acțiuni nu afectează persoanele fizice care rămân în continuare interesate de credite imobiliare și de consum.

Volumul total de credite acordate continuă să crească în pofida unor intervenții de temperare urmărite de BNM.  La sfârșitul lunii iulie soldul total al creditelor înregistrează o valoare de  aproximativ 38,9 miliarde lei, în creștere cu circa 17 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Sporirea stocului de credite se datorează persoanelor fizice care continuă să ia credite ipotecare sau pentru consum în lei moldovenești. 

Pe de altă parte, creditarea agenților economici înregistrează o temperare pe fondul unui apetit investițional slab și înăspririi condițiilor de creditare, atât în monedă națională, cât și valută străină (recent BNM a majorat norma rezervelor obligatorii la mijloacele atrase în valută convertibilă de la 14 la 17 la sută), mai apreciază experții.

Calitatea activelor rămâne la un nivel relativ scăzut pe fondul creșterii volumului creditelor noi acordate persoanelor fizice, care de altfel se dovedesc a fi cei mai responsabili clienți, constată Expert-Grup. Rata creditelor neperformante înregistrează un nivel de aproximativ 10,9 la sută, cu oscilații între 5 și 27 la sută în funcție de bancă. Totodată, volumul de fonduri proprii rămâne suficient de consistent pentru a acoperi eventuale șocuri neprevăzute.

Atât la nivel agregat, cât și la nivel individual, sectorul bancar continuă acumularea de profit. Astfel, în primele șapte luni ale anului 2019 băncile au acumulat profit în sumă de 1,39 miliarde lei, cu aproximativ 200 milioane mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Expert-Grup mai anunță că la sfârșitul lunii iulie clasamentul performanței bancare era condus de băncile de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național, și anume Moldova-Agroindbank, urmată de Moldindconbank, MobiasBanca și Victoriabank. Acestor bănci le revine 87 la sută din profitul acumulat la nivel de sector și 79 la sută din totalul activelor bancare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării