main logo
1075

Euro crește față de leu. Experți: Se datorează instabilității politice

Instabilitatea politică din țară noastră ar fi agitat piață valutară. O spun economiștii, care susțin că euro crește față de leu și din cauza incertitudinii guvernamentale.

Euro crește față de leu. Experți: Se datorează instabilității politiceFoto: stiri.md

Deputații pasează responsabilitatea Băncii Naționale, iar instituția nu a comentat deocamdată, transmite Știri.md cu referire la Protv.md.

Astăzi, la casele de schimb valutar, un euro a fost vândut cu 20 de lei și 50 de bani.

Sergiu Gaibu, economist Expert- Grup: “Cursul euro la momentul actual este în ascendentă și față de dolarul SUA. Cursul dolarului în ultimele câteva zile a înregistrat scădere, dar ultimul curs e în ascendentă față de leu. Asta este un motiv de ce față de euro, leul este în scădere. În același timp trebuie  luăm în considerare situația de incertitudine din domeniul politic.”

Experții spun  schimbările pe piață valutară nu sunt deocamdată un motiv de alertă. Deputații au propria lor explicație.

Vlad Batrâncea, deputat PSRM: “Legătura directă cu piață valutară din Moldova are Banca Națională. Și acele politici care regulează și este responsabilă. Știm bine  au fost jocuri și cineva câștigă, acel cineva e PDM. Știm bine  guvernatorul BNM e persoană numită de Plahotniuc, de PDM și această instituție încă azi se subordonează regimului Plahotniuc.”

Purtătorul de cuvânt al democraților a refuzat să vorbească, iar potrivit Băncii Naționale a Moldovei „cursul de schimb al leului față de euro din ultimele zile este influențat de evoluțiile recente pe piețele internaționale. Euro s-a întărit față de dolarul SUA de la cca 1.1140, la începutul lunii, până la 1.1320 în prezent, fapt care și a dus la o depreciere a MDL față de EUR. Dacă urmărim evoluția MDL față de dolarul SUA, vedem că leul s-a întărit față de dolarul SUA de la începutul lunii curente. Menționăm că aceste fluctuații nu sunt semnificative, iar BNM monitorizează în continuare situația pe piața valutară”.

Iurie Renița, deputat PPDA: “Evident sunt și repercursiuni, de aceea facem un îndemn către fostul guvern  transmită în mod pașnic, civilizat atribuțiile noului guvern și cât mai curând posibil depășim această perioadă complicată, care ar urmări nu doar asupra activități financiare, dar și altele.”

Cursul oficial stabilit pentru astăzi de BNM este de 20 și 47 de bani pentru un euro și de 18 și 9 bani pentru un dolar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării