main logo
1638

Cum a reușit un agricultor de castraveți din Sângerei să facă față secetei

Dumitru Marandiuc din satul Sângerei este un antreprenor care nu s-au speriat de provocările ce pot fi întâmpinate în business, mai ales în domeniul agriculturii, și a pornit un start-up ce îi aduce roadă la propriu.

Cum a reușit un agricultor din Sângerei să facă față secetei

Această oportunitate i-a fost oferită prin intermediul proiectului „Grădina Școlară” implementat de către Centrul Național de Mediu cu suportul Uniunii Europene, prin programul EU4Youth, și cofinanțat de Crucea Verde Internațională în perioada 2018-2022, transmite Știri.md cu referire la Diez.md.

„În luna februarie 2022, am lansat un concurs de idei de afaceri în agricultură, prin care ne-am propus să stimulăm spiritul antreprenorial și să încurajăm inițiativele de afaceri în agricultură, într-o economie modernă în care tinerii creativi pot crește nivelul de competitivitate, pot să țină pasul cu tehnologia și sunt motivați să aducă un plus de siguranță financiară”, susține Adriana Velicinschi, coordonatoarea proiectului.

Bugetul concursului a fost de 10.000 de euro

Bugetul total al concursului a constituit 10.000 de euro pentru achiziționarea de echipamente, materiale, bunuri și servicii. Unul dintre cei cinci tineri care au participat la concurs este Dumitru Marandiuc, care a prezentat planul de afaceri descriind în detaliu și contribuția lui proprie pentru dezvoltarea start-upului.

„În luna aprilie, am pregătit parcela de grădină pentru instalarea serei cu scopul să cultiv căpșuni. Am afânat prealabil solul, am îndepărtat rădăcinile, tuberculii. În timp ce instalam sera, am monitorizat prognoza meteo, ca să nu fie vânt și să minimizez șansa de eșec la întinderea peliculei. Ulterior, am conectat țevele de irigare gravitațională prin picurare la rezervorul de apă. Condițiile climaterice nu mi-au permis însă să plantez căpșuni, cultura de bază pe care mi-am propus-o, de aceea am plantat castraveți”, povestește Dumitru.

„Culeg câte două-trei kilograme de castraveți pe zi și pentru început cred că este un rezultat foarte bun”

Determinat de a obține succes, Dumitru a făcut o navetă la piața locală unde a procurat semințe neerlandeze de CORNICHÓN, câțiva saci de substrat universal și a început sădirea. Ca să se asigure că acestea se vor prinde, a pus trei semințe la un loc și mare i-a fost bucuria când chiar în ziua a treia a văzut primele plante răsărite.

„Din semințele plantate în data de 12 iunie am cules primii castraveți la 22 iulie, curent, în doar 41 de zile, susține Dumitru. Iată ce înseamnă creșterea și hrănirea organică. În primele două săptămâni, am stimulat creșterea plantelor cu drojdie. Apoi le-am „hrănit” cu măcerat de urzici ce are un conținut mare de azot, potasiu, calciu, fosfor, fier, dar și de microorganisme, oligoelemente, precum și cu cenușă pentru combaterea unor boli și dăunători.

În prezent, culeg câte două-trei kilograme de castraveți pe zi și pentru început cred că este un rezultat foarte bun, mai ales în acest an în care Moldova a trecut printr-o secetă cumplită”, conchide Dumitru Marandiuc.

Castraveții urmează a fi conservați și comercializați la piață și în alte unități comerciale.

Proiectul „Grădina Școlară” se implementează cu suportul Uniunii Europene, prin programul EU4Youth, și este cofinanțat de Crucea Verde Internațională în perioada 2018-2022. Parteneri ai proiectului sunt Centrul Național de Mediu din Moldova, Crucea Verde Belarus, Crucea Verde Ucraina, Fundația John Paul II Italia.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării