Criza de la Apă-Canal: Întreprinderea nu are cu ce achita creditele
Întreprinderea municipală „Apă-Canal Chișinău” a încheiat acorduri cu furnizorii de electricitate și gaze naturale, prin care primește răgaz la plata datoriilor acumulate. Astfel, datoria față de Moldovagaz ar urma să fie achitată până pe 1 octombrie, iar cea față de Premier Energy ar urma să fie întoarsă integral până pe 1 decembrie 2023.
Despre aceasta a anunțat vice-primara capitalei, Irina Gutnic, în cadrul ședinței Conisliului Municipal Chișinău (CMC) din 21 aprilie, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Datorii de 141 milioane lei
Potrivit vice-primarei, în prezent, datoriile operatorului de servicii de apă și canalizare, Apă-Canal Chișinău, constituie circa 141 milioane de lei. Din această sumă, datoria acumulată pentru consumul de energie electrică constituie 64,1 milioane lei, pentru gaze naturale – 37 milioane lei, iar alte datorii operaționale se însumează la 32,7 milioane lei, scrie agora.md.
„Operatorul a ajuns la un acord cu Premier Energy pe marginea datoriei, care la început de an era de 68 milioane de lei. Datoria a fost eșalonată până la 1 decembrie 2023. Acordul presupune că operatorul lunar va închide factura și va achita din debursările care urmează să vină din partea BERD și BEI – în jur de 40 de milioane de lei – și alte 24 de milioane din această datori vor fi închise cu forțele proprii”, a spus Gutnic.
Referitor la plata datoriei pentru gazele naturale, Apă-Canal a convenit cu Moldovagaz și a obținut un răgaz de achitare până pe 1 octombrie 2023. Acordul presupune achitarea zilnică a câte 300.000 de lei, așa încât la 1 octombrie datoria să fie stinsă.
Menționăm că, potrivit raportului prezentat de Gutnic, în primul trimestru al anului 2023, Apă-Canal a emis facturi pentru serviciile prestate în sumă de 243,1 milioane de lei, dar încasările au fost cu 31,5 milioane lei mai mici – 211,6 milioane lei.
Mai mult, Gutnic susține că prețul achitat de chișinăuieni pentru serviciul de apă și canalizare nu acoperă cheltuielile Apă-Canal, chiar dacă tariful la energia electrică a fost diminuat recent.
„Dacă este să vorbim despre încasările prognozate pentru 2023, noi planificăm încasări în mărime de 800 milioane lei din vânzarea acestui serviciu, iar cheltuielile se ridică la 1,2 miliarde lei”, a conchis Irina Gutnic.
Noi fonduri din bugetul municipal pentru plata creditelor
În consecință, întreprinderea a solicitat de la CMC aprobarea alocării de noi fonduri din Bugetul Primăriei Chișinău. Este vorba de circa 41,8 milioane lei, care urmează a fi alocați de urgență pentru ca Apă-Canal Chișinău să poată achita, în aprilie 2023, ratele și împrumutrile primite de la BERD și BEI.
O altă sumă – de circa 58,7 milioane lei pentru creditele de la cele două bănci – ar urma să fie achitată în luna octombrie 2023.
De notat că banii pentru rambursarea creditelor urmează a fi acumulați din încasările din redevență, care a fost inclusă abia în acest an în tariful plătit de consumatori, dar că în primele trei luni ale anului au fost acumulate doar 7,15 milioane lei, se arată într-o notă semnată de Diana Tacu, director general interimar al Apă-Canal Chișinău.
Amintim că situaţia de la Apă-Canal s-a agravat la finele anului trecut, compania acuzând de situaţia creată creştererea costurilor şi nedorinţa ANRE de a majora tarifele la serviciile prestate.
Pe 11 ianuarie 2023, ANRE a majorat cu circa 30% prețul pentru serviciul de alimentare cu apă în capitală. Cu toate acestea, situaţia nu s-a schimbat, iar autorităţile locale au solicitat ajutor de la Guvern.
Ulterior s-a depistat că Apă-Canal Chișinău avea, în ianuarie 2023, datorii de peste 130 milioane lei, în special faţă de furnizorii de energie şi gaze, care au avertizat asupra riscului unor deconectări a instalaţiilor întreprinderii, dacă nu se face plata restanţelor şi a consumului curent.