Criza carburanţilor: Alerta unui petrolist și cum se descurcă șoferii
Criză de carburanţi în ţară. Unele benzinării nu vând combustibil, iar altele - comercializează doar câte 10 litri.
Reprezentanţii unor companii ne-au declarat că motivul este lipsa de carburanţi, provocată de noua metodologie de calcul a prețurilor, care a intrat în vigoare din 1 iulie, transmite Știri.md cu referire la publika.md.
Aceștia spun că procură combustibilul cu un preţ mai mare decât cotaţia PLATTS afişată de ANRE, ceea ce nu ar fi rentabil.
Ariana Dermenji, reprezentantul unei reţele de benzinării:"10 litri acest lucru se aplică doar motorinei, 20 de litri pentru microbuze şi respectiv pentru camioane 30 de litri.
Cantitatea dată este setată în funcție de vehicul. Așteptările noastre sunt că toți prestatorii o să rămână fără combustibil în următoarele zile.
Există risc de sistare a activităţii. Evident că dacă nu o să fie combustibil cum noi o să putem activa."
Şoferii s-au arătat indignaţi că nu pot cumpăra mai mult de 10 litri de combustibil.
Un bărbat care conduce o maşină cu numere diplomatice angajații benzinăriei i-au vândut 20 de litri.
Bărbatul spune că are contract doar cu această reţea şi nu poate să îşi facă plinul în altă parte.
Astfel, riscă să rămână fără combustibil în mijlocul drumui.
"Am lăsat delegația la primărie la Orhei şi trebuie să mă alimentez să plec mai departe. Pe noi nu ne-au preîntâmpinat. Pentru că avem contact cu compania trebuie să ne preîntîmpine că la moment atâta. Cu 20 de litri eu cu delegația din Germania de la minister vreau să plec, dar stau în drum."
"Cred că e manipulare cu opinia publică. – De ce? – Pentru că sunt nemulțumiți de metodologia de calcul a carburanților."
"Va fi o problemă nu doar pentru mine, dar și pentru alte instituții și organizații care au nevoie de combustibil pentru a se deplasa."
Probleme au fost şi la alte benzinării. Un şofer spune că aseară nu a putut face plinul, pentru că nu era combustibil şi a venit azi din nou.
"Au refuzat ieri. Ieri au refuzat chiar la această staţie PECO. Mi-au spus că li s-a terminat combustibilul. Am mers încetișor până la Capitală şi acolo am găsit altă benzinărie. Astăzi iată mă alimentez. "
Reprezentanţii companiei nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia Între timp, unii oameni au început să-şi facă rezerve. Din imaginile surprinse la o alta reţea de benzinării se vede cum unii au venit cu butelii şi canistre.
"Au refuzat ieri. Ieri au refuzat chiar la această staţie PECO. Mi-au spus că li s-a terminat combustibilul. Am mers încetișor până la Capitală şi acolo am găsit altă benzinărie. Astăzi iată mă alimentez. "
Cei de la ANRE au refuzat să ne comenteze situaţia de la stațiile care au limitat cantitatea de combustibil vândut. Instituția a explicat ulterior într-un comunicat de presă că, de fapt, pe fondul creșterii continue a cotațiilor la bursele internaționale și a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul, prețurile de comercializare a produselor petroliere au rămas neschimbate începând cu 14 iunie.
Mai mult, a precizat ANRE, când a intrat în vigoare noua metodologie, contrar trendului global, prețurile ușor s-au micșorat.
Instituția nu ne-a spus deocamdată dacă a fost anunţată de către companiile petroliere că ar avea probleme cu stocurile. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieţei ne-au declarat că refuzul nejustificat de a vinde cantitatea cerută de consumator este ilegal și se pedepsește cu o amendă de până la şase mii de lei.
ANRE pregăteşte acum un set de propuneri pentru a modifica Legea privind piața produselor petroliere, în baza căreia a fost aprobată metodologia de calcul a preţurilor carburanţilor.
Proiectul nu a fost expertizat de către agenţie, iar Parlamentul nu a ţinut cont de propunerile instituţiei.
ANRE menţionează că a fost pusă în situația să execute într-un termen extrem de restrâns prevederile legale, care conțineau grave erori de ordin juridic, tehnic și conceptual.