main logo
2944

Ceban: O parte din volumul de gaze rusești nu ajunge în Moldova

Moldovagaz a confirmat faptul că o parte din volumul de gaze rusești, livrat de Gazprom, nu ajunge în Republica Moldova.

Ceban: O parte din volumul de gaze rusești nu ajunge în MoldovaColaj: știri.md

Despre aceasta anunță într-o postare pe Telegram directorul general al Moldovagaz, Vadim Ceban, care susține că o parte din gazele rusești sunt stocate în Ucraina, iar țara vecină ar livra, la cererea părții moldovenești, gazele în caz de necesitate, transmite Știri.md.

Vadim Ceban a subliniat că în luna noiembrie volumul stocat a fost mai mare, însă nu a precizat cât.

"Începând cu anul 2021, Moldovagaz SA și Gazprom PJSC vor stabili cantitatea de gaze naturale furnizată de Moldovagaz SA în conformitate cu Acordul de cooperare între Gazprom PJSC și Moldovagaz SA pentru implementarea contractelor de furnizare a gazelor naturale către consumatorii din Republica Moldova.

În conformitate cu Acordul, volumul de gaze naturale este determinat de nominalizările zilnice trimise de Moldovagaz SA către furnizor, confirmate de acesta și de operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova. Nominalizările transmise de Moldovagaz SA nu trebuie să depășească volumul contractual mediu lunar de gaze naturale furnizat țării.

În același timp, trebuie remarcat faptul că operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova au semnat un Acord de interconectare la punctele de interconectare Alekseevka și Grebeniki (TMS), în conformitate cu cerințele Codurilor rețelelor de gaze naturale în vigoare în Ucraina și Republica Moldova.

Acordul prevede proceduri de reglementare a tuturor operațiunilor transfrontaliere de înregistrare și gestionare a fluxurilor fizice de gaze naturale în direcții diferite, inclusiv simultan în direcții opuse, precum și menținerea unui cont de operare și echilibrare (OBS) în care se înregistrează diferența dintre cantitățile de gaze naturale nominalizate și măsurate de utilizatorii rețelei.

Amploarea acestei diferențe este determinată de cererea de gaz a consumatorilor și depinde în principal de condițiile climatice din timpul sezonului rece.

În prima jumătate a lunii noiembrie, diferența dintre cantitățile de gaze nominalizate și cele măsurate reflectate în OBS a fost semnificativă, deoarece temperatura exterioară medie înregistrată a fost mai mare decât norma meteorologică specifică pentru această perioadă a anului, ceea ce a dus la un început mai târziu decât de obicei al sezonului de încălzire.

În consecință, având în vedere faptul că "Moldovagaz" SA nu a putut stoca volumul de gaze nesolicitat de consumatorii din țară în prima jumătate a lunii noiembrie, iar renunțarea la acesta, în condițiile livrărilor limitate de gaze de la PJSC "Gazprom" în proporție de 51% din volumul prevăzut în contract, ar fi creat un deficit de neînlocuit pentru a doua jumătate a lunii noiembrie, iar o anumită parte a gazelor a rămas temporar în rețelele de transport ale Operatorului Sistemului de Transport din Ucraina și a fost înregistrată la OBS "Alexeievca" și "Grebenica".

În acest context, declarăm că operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova au asigurat întotdeauna transportul volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate către SA Moldovagaz. Acest fapt este confirmat de actele comerciale lunare semnate atât între Moldovagaz SA și Gazprom PJSC, cât și între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova", a precizat Ceban.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării