main logo
789

Cartofii, de 3 ori mai scumpi decât anul trecut: N-am văzut așa prețuri

Cartofii sunt de circa trei ori mai scumpi decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Cartofii, de 3 ori mai scumpi decât anul trecut: N-am văzut așa prețuri

În piețele din Chișinău, un kilogram de cartofi costă în jur de 15 lei, iar în magazine prețul acestora sare, de cele mai dese ori, de 18 lei per kilogram, transmite Știri.md cu referire la Agora.md

Deși toată lumea „se minunează” cât de scumpi au ajuns să fie cartofii din comerț, producătorilor le este greu să spună care ar fi motivul scumpirii. 

Unii dintre importatori vorbesc despre impedimente la vamă, iar cei care achiziționează cartofii de la bazele angro achită prețul solicitat.

Prețul mediu pentru un kilogram de cartofi la Piața Centrală din Chișinău este de aproximativ 15 lei. Cei mai frumoși cartofi costă mai mult de atât, iar cei mai mici și zbârciți ajung să coste și 8-9 lei, adică un preț dublu față de cât costau cartofii obișnuiți în aceeași perioadă a anului trecut.

În magazine, un kilogram de cartofi costă în jur de 17-22 de lei. Printre cei mai răspândiți sunt cartofii albi.

„Am 20 de ani în domeniu, dar n-am văzut așa prețuri”

Afirmația îi aparține unui important producător de cartofi din nordul Republicii Moldova, care ne-a solicitat să-i păstrăm anonimatul. Potrivit lui, un răspuns exact la întrebarea „de ce sunt scumpi cartofii în această perioadă?” nu există, întrucât sunt o mulțime de factori care formează prețul pentru consumatorul final. Agricultorul s-a arătat dezamăgit de faptul că producătorul autohton nu este protejat de concurența din străinătate, afirmând că taxele pentru importul cartofilor în R Moldova sunt prea mici.

Vânzătorii din Piața Centrală spun că prețurile sunt deja mai mari la bazele angro. Potrivit unuia dintre ei, și la vamă ar exista probleme.

„La bază e scump, au ridicat prețul și noi vindem așa”.

„E normal. Asta e trecere de la un sezon la altul. E destul de normal. Toată lumea trebuie să înțeleagă asta”.

„Au fost niște probleme la vamă. Vameșii, nu știu ce fac cu șoferii, care stau în rânduri mari, nu pot trece vama” .

Pe de altă parte, majoritatea cumpărătorilor spun că prețul cartofilor ustură la buzunar.

„După pensia pe care o avem, e foarte scump”.

„La noi nu-i țară, dar e debilism. Oameni stricați la cap”.

„Ca în Europa. Cu fundul gol, dar spre Europa mergem, nu?”.

„Ca prețurile în ziua de azi. Normale. La piață cred că-s mai ieftine decât la magazin”.

„Mulțumesc la mafioții ăștia, ce fac. Pentru un pensionar, uite cât costă cartofii”.

„Foarte scump. Cu pensia noastră mică, măcar 6-7 lei, dar nu 17”.

La Piața Centrală găsești cartofi de toate mărimile. Majoritatea dintre aceștia sunt aduși de peste hotare și, în special, din Belarus.

La 16 aprilie, directorul ANSA, Ion Sula, a semnat un ordin de monitorizare a tuturor importurilor de cartofi din Belarus, cu prelevări de probe și testarea la laborator. S-a întâmplat după ce, la mijlocul lunii, un lot de 21.6 tone de cartofi din Belarus a fost returnat de la postul vamal Tudora, Ștefan Vodă.

În urma controlului fitosanitar și a analizelor de laborator efectuate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în cartofi a fost depistat un obiect de carantină: Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus, introducerea și răspândirea căruia în R. Moldova este interzisă.

Încă din luna aprilie, la Piața Centrală pot fi găsiți cartofii noi, care costă ceva mai mult. Astăzi, 10 mai, un kilogram de cartofi noi costa în jur de 30-45 de lei, în funcție de mărimea acestora.

Acum un an, un kilogram de cartofi costa în jur de 5-6 lei.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării