main logo
614

Calitatea produselor petroliere importate în Moldova va fi monitorizată

Calitatea benzinei și motorinei importate în Republica Moldova va fi monitorizată de o inspecție recunoscută de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Calitatea produselor petroliere importate în Moldova va fi monitorizatăCalitatea produselor petroliere importate în Moldova va fi monitorizată

Acest lucru este stipulat într-o hotărâre publicată astăzi, 22 februarie, în Monitorul Oficial, transmite Știri.md

Potrivit hotărârii, produsele petroliere trebuie să corespundă standardelor de calitate și documentului de însoțire ce confirmă calitatea, anexată în mod obligatoriu la fiecare lot cu ridicata. 

Totodată, importatorul este obligat să elibereze copia certificatului de conformitate, vizat și ștampilat de către organul de certificare care l-a emis fiecărui cumpărător cu ridicata sau vânzător cu amănuntul de produse petroliere, pentru fiecare lot separat.   

Proiectul a fost elaborat în scopul realizării acțiunilor stabilite în Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017-2019.

Monitorizarea calității produselor petroliere se realizează în cadrul unui sistem de monitorizare aprobat de Guvern. Proiectul instituie sistemul de monitorizare a calității benzinei și motorinei, care prevede stabilirea specificațiilor tehnice către benzină și motorină, precum și mecanismele de monitorizare în baza standardelor europene.

Totodată, hotărârea guvernamentală stipulează că se interzice importul și comercializarea cu ridicata a produselor petroliere fără certificate de origine și de calitate. În prezent, importul și comercializarea sunt certificate prin prelevarea probelor în regim vamal și eliberarea ulterioară a certificatului de conformitate. Totodată, se face referire la certificatul de calitate, copia căruia se autentifică, care confirmă calitatea produselor, dar procedura căruia nu este clară, notează autorii proiectului.

Proiectul mai prevede că importatorul, transportatorul și vânzătorul cu amănuntul au obligația de a păstra înregistrarea tuturor cantităților de benzină și motorină introduse pe piață, precum și rapoartele de inspecție aferente acestora, cel puțin un an. 

De asemenea, pe teritoriul Republicii Moldova se interzice importul, depozitarea și comercializarea benzinei cu tetraetil de plumb. Se interzice importul, depozitarea și comercializarea absorbantelor și aditivelor halogene pentru combustibili și uleiuri.

Hotărârea publicată în Monitorul Oficial va intra în vigoare la 24 februarie 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării