main logo
3374

BNM i-ar fi cerut lui Stoianoglo anchetă pe numele lui Platon

În octombrie anul trecut, Banca Națională a Moldovei (BNM) ar fi transmis o scrisoare, semnată de guvernatorul Octavian Armașu, către Procuratură – ca să investigheze informațiile prezentate de controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon

BNM i-ar fi cerut lui Stoianoglo anchetă pe numele lui PlatonFoto: știri.md

În presă a fost publicată o copie a acelei scrisori, din care reiese că procurorului general, Alexandr Stoianoglo, i se solicită să investigheze datele prezentate de Platon, pe motiv că acelea ar fi false, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Armașu precizează că, în anul 2015, Platon răspundea unei solicitări BNM, afirmând că deține o cotă nesemnificativă de acțiuni în cadrul Moldinconbank și nicio acțiune în cadrul Agroindbank.

Cu toate acestea, în toamna anului 2020, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a ridicat documente de la BNM în baza unei plângeri a lui Platon care viza deposedarea sa de acțiuni din cadrul celor două bănci. În plângerea de la PCCOCS Platon a indicat că ar fi deținut direct sau indirect acțiuni în cadrul Moldinconbank și Agroindbank.

În aceste condiții, BNM concluzionează că Platon a prezentat la BNM date/declarații false sub propria răspundere și îi cere lui Stoianoglo demararea unei anchete în privința afaceristului în prezent fugar la Londra”, se menționează într-un articol publicat de cotidianul.md.

De cealaltă parte, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a venit cu o reacție și susține că toate informațiile din investigațiile privind „frauda bancară” sunt înregistrate și că ancheta este în derulare.

„Procurorii PCCOCS sunt responsabili de unele segmente ale investigațiilor pe dosarul denumit generic „frauda bancară”, cum ar fi activitatea bancară și cea derivată din perioada 2014-2016.

În cadrul dosarului, de asemenea se investighează activitatea administratorilor speciali din cadrul Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, cât și activitatea persoanelor cu funcție publică/demnitate publică din cadrul Băncii Naționale a Moldovei. 

Astfel, în cadrul instrumentării acestor cauze penale de către procurori, au fost solicitate și ridicate mai multe informații în baza unor mandate judecătorești, ce vizează activitatea acestor persoane cu privire la investigațiile demarate.

Respectiv, atât băncile comerciale, cât și Banca Națională, în repetate rânduri, au furnizat informații relevante cauzei, care au fost anexate la dosarele penale și sunt investigate în cadrul urmăririi penale”, se menționează în comunicatul de presă al Procuraturii de Combatere a Criminalității.

Referitor la faptul că anumite informații ar fi fost ignorate de procurori, oamenii legii spun că ele de fapt „constituie obiectul de examinare a cauzei penale, care urmează a fi apreciate prin prisma coroborării lor”.

De aceea, ei nu vor să ofere mai multe informații, pentru a nu prejudicia buna desfășurare a urmăririi penale.

Amintim, că omul de afaceri Veaceslav Platon a fost vizat în dosarul fraudei bancare, dar a fost achitat de către judecători. În prezent, el se află în Marea Britanie, unde s-a refugiat după finalizarea campaniei electorale din Republica Moldova. El a participat activ în electorala pentru parlamentare, fiind reprezentantul unuia dintre candidați.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării