Băncile din R.Moldova preferă să crediteze Guvernul pe termen scurt
Ministerul Finanțelor a continuat și în trimestrul II al acestui an să se împrumute masiv de pe piața internă prin punerea în circulație de valori mobiliare de stat (VMS).
"Pe parcursul trimestrului II 2021, Ministerul Finanțelor a pus în circulație VMS în valoare totală de 8,2 miliarde de lei, cu 35,2% mai puțin decât volumul ofertei inițiale. Dar volumul ofertei Ministerului Finanțelor a crescut cu 60,1% față de trimestrul precedent și de 2,9 ori față de oferta din trimestrul II din 2020", se arată în Raportul asupra inflației nr. 3 din 2021, publicat de Banca Naţională a Moldovei, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
95% din VMS pe piaţa primară sunt pe un termen de până la un an
Astfel în această perioadă se atestă o creştere accelerată a ofertei de VMS din partea Ministerului Finanţelor.
Totodată, pe 21 aprilie 2021, Ministerul Finanțelor a pus în circulație şi obligațiuni de stat cu scadența de 7 ani, ceea ce constituie un pas major spre completarea curbei randamentelor, susţine BNM.
Potrivit autorităţii bancare acestea vor servi ca punct de referință pentru stabilirea prețului la instrumentele pe termen lung și vor contribui la dezvoltarea pieței de capital.
Pe de altă parte cererea băncilor pentru VMS a fost cu 30,7% mai mică decât oferta Ministerului Finanțelor, constituind 8,76 miliarde lei.
Pe parcursul trimestrului II din 2021, ratele medii efective a dobânzilor la toate bonurile de trezorerie și obligațiunile de stat au rămas practic la nivelul înregistrat în trimestrul precedent, cu excepția celei la bonurile de trezorerie cu scadența de 364 zile care s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale.
Obligațiunile de stat cu scadența de 7 ani au fost tranzacționate la o rată medie efectivă de 6,61%.
Potrivit BNM structura portofoliului VMS puse în circulație pe parcursul perioadei de referință evidențiază că cele mai populare VMS au fost cele cu scadența la 364 de zile, care au constituit 41,4% din totalul tranzacțiilor, fiind urmate de bonurile de trezorerie de 182 de zile, a căror pondere a constituit 39,4%, iar ponderea bonurilor de trezorerie de 91 de zile a alcătuit 14,1%.
Cota obligațiunilor de stat cu scadența de 2 ani și de 3 ani au constituit 2,0% și 1,4%, respectiv, iar ponderea obligațiunilor de stat cu scadența de 5 ani și de 7 ani a constituit doar 0,9% fiecare.
Datoria de stat internă a a ajuns la 34,3 miliarde lei
La situația din 30 iunie 2021, datoria de stat internă a constituit 34,3 miliarde lei (15,8% în PIB), cu 29,2% mai mare decât cea din perioada similară a anului precedent.
Creșterea datoriei de stat interne a fost determinată de VMS emise pe piața primara, al căror volum s-a majorat cu 68,4% față de perioada similară a anului 2020.
Urmare a acestor evoluții, la sfârșitul lunii iunie 2021, datoria internă era formată din VMS emise pe piața primară (57,2%), VMS emise pentru executarea garanțiilor de stat pentru a acoperi gaura de peste 14 miliarde de lei ca urmare a fraudei bancare (36,8% din total) și VMS convertite (6%).