main logo
4298

AIPA spune ce prevede noul mecanism de subvenționare în agricultură

Începând cu acest an ar putea fi adoptat un nou mecanism de subvenționare pentru agricultori. Potrivit autorităților, este necesar ca Republica Moldova să aibă un cadru normativ mult mai cuplat la legislația europeană. Iar una dintre prevederi va fi eliminarea subvențiilor post-investiționale.

AIPA spune ce prevede noul mecanism de subvenționare în agriculturăFoto: Imagine simbol/moldova1.md

Directoarea adjunctă a Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Diana Coșalîc, a explicat că este necesar să fie schimbată abordarea pentru ca agricultorii să-și poată planifica investițiile din timp. De asemenea, fermierii micro și mici vor putea accesa subvenții în avans, iar cei mari vor beneficia de subvenții pe etape, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Proiectul de lege este înregistrat în Parlament și este supus consultărilor publice, mai precizează Diana Coșalîc.

„Aria de stabilire a măsurilor care vor fi aplicate imediat în anul de adoptare sau în următoarea perioadă și sunt măsuri care pot fi aplicate sau implementate ulterior. Acest program strategic este ca proiect până în anul 2030, dar toate propunerile care au fost înaintate de asociații urmează să fie analizate și, după caz, incluse sau cu argumente prezentate de refuz acestora. Impedimentul de alocare a plăților directe este unul foarte argumentat: Republica Moldova, ca să poată aplica și gestiona fonduri pentru achitarea plăților directe, este necesar să fim pregătiți. Noi trebuie să încurajăm fermierii să facă investiții”, a declarat Diana Coșalîc.

O parte dintre fermieri este sceptică în raport cu noul program al Ministerului Agriculturii, întrucât la consultările de anul trecut opiniile lor nu au fost luate în calcul. 

Președintele Asociației „Forța Fermierilor” din Republica Moldova, Alexandru Brînză, spune că în noul regulament ar trebui să se regăsească subvenții pentru plăți directe la hectar pentru toate culturile, la fel cum se procedează în Uniunea Europeană, nu doar pentru producătorii de zahăr, legume și semințe. 

De asemenea, acesta consideră că perioada de tranziție pentru implementarea noului regulament de subvenții este scurtă.

„Cel mai important domeniu, unde fermierii puteau să-și dezvolte activitatea, să facă investiții, să-și înnoiască tehnica, acestea sunt excluse. Adică, noi luăm de la Uniunea Europeană cam ceea ce ne-ar plăcea nouă, ce n-ar fi povară pentru stat. Faptul că Uniunea Europeană subvenționează plata la hectar, care este cel mai important. Noi luăm posibilitatea de a face subvenționare post-investițională, dar nici nu venim cu altceva. Nu venim cu acea plată directă la hectar care este în Uniunea Europeană și e o măsură foarte stranie”, a menționat Alexandru Brînză.

Diana Coșalîc recunoaște că agricultorii se confruntă cu mai multe probleme. Una dintre acestea este că trebuie să aștepte jumătate de an până când AIPA le acceptă cererile de subvenționare. În plus, bugetul subvențiilor este prea mic pentru a acoperi necesitățile din sectorul agricol.

Potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2025, Fondul național pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural este stabilit la 1,7 miliarde de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării