main logo
1014

Volga pregătită pentru KGB-iști, care a fost evaluată la 120.000 de euro

În unul dintre centrele de vânzare a mașinilor cu parcurs a fost surprins un model rar GAZ-23, care în momentul lansării devenea principalul vehicul al serviciilor speciale sovietice.

Volga pregătită pentru KGB-iști, care a fost evaluată la 120.000 de euro

Volga produsă în anul 1962 a fost evaluată și scoasă la vânzare cu un preț de circa 120.000 de euro, transmite Știri.md cu referire la autoexpert.md.

Astfel de mașini erau pregătite strict pentru KGB-iști și alte servicii speciale din URSS. Pe atunci, nimeni nu putea achiziționa un GAZ-23, chiar dacă oferea o sumă de bani generoasă sau avea pile printre demnitari. Modelul exclusiv a fost găsit de celebrul blogger rus Roma-Urraco.

Pentru a cumpăra un GAZ-23 nu a putut nimeni, pentru bani și prin orice cunoștințe cu înalți oficiali. O descoperire neobișnuită a fost împărtășită de bloggerul Roma-Urraco.

Proiectarea lui GAZ-23 echipat cu un motor de performanță a început în anul 1959. Chiar și în documentele secrete, această Volgă era numită drept „mașină rapidă” sau „automobil de însoțire”. 

Sub capotă se regăsește o unitate ZMZ-23 de 5.5 litri volum, care a fost ușor modernizată și cuplată la o transmisie automată, iar schimbătorul de viteze era amplasat la nivelul volanului.

Inginerii au acordat o atenție deosebită caroseriei. GAZ-23 a primit lonjeroane frontale întărite și o grilă exclusivă a radiatorului. Toate îmbunătățirile aduse, au adăugat la masa totală a vehiculului circa 300 kg.

Pentru a spori aderența și manevrabilitatea, în portbagaj era instalat un balast special, care defapt era reprezentat de niște pietre obișnuite, folosite în mod normal pentru bordurele de pe străzi.

Totodată, portbagajul avea un lacăt special, care putea fi blocat din interior, astfel că, capota nu putea fi deschisă de la exterior.

Viteza maximă înregistrată în timpul testelor lui GAZ-23, a depășit pragul de 170 km/h, însă în documentele oficiale era indicat doar 160 kilometri pe oră. 

Pentru a accelera de la 0-100 km/h, automobilul cu destinație specială avea nevoie de circa 16 secunde.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării