main logo
8077

Ghidul сălătorului: Trusa medicală şi de prim-ajutor pentru vacanță ®

Dacă în călătoriile obişnuite nu suntem foarte preocupaţi să ne luăm cu noi trusa medicală pentru că avem de regulă la îndemână o farmacie sau putem apela numărul de urgenţă, în vacanță la mare sau pe munte lucrurile stau un pic altfel.

Ghidul сălătorului: Trusa medicală şi de prim-ajutor pentru vacanță ®Fiecare trebuie să îşi personalizeze trusă în funcţie de propriile nevoi.

Pot interveni probleme obişnuite de sănătate (probleme digestive, răceală, dureri de cap, etc) sau urgenţe minore (contuzii uşoare, tăieturi), caz în care farmacia este destul de departe, şi de aceea trebuie să avem întotdeauna la noi un set de medicamente şi materiale pe care le putem folosi în caz de probleme şi accidente minore pe care le putem gestiona singuri. 

Există în farmacii şi în anumite magazine specializate truse medicale gata echipate, însă de cele mai multe ori sunt ceva mai scumpe, dar, cel mai important, nu conţin cam tot ce ne-ar trebui.

Ideal este să ne facem singuri trusa medicală şi să includem în ea tot ce considerăm că ne trebuie.

Ce trebuie să conţină trusa medicală şi de prim-ajutor?

Medicamente de uz intern:

- Pentru dureri de cap: Fasconal;

- Pentru răceală (sau doar febră): Fasconal;

- Pentru durere în gât: pastile masticabile cu efect analgetic local pentru calmarea durerii (la dorința dumneavoastră);

- Pentru diaree: Stopdiar;

- Pentru pierderi de electroliți și cârcei: Panangin;

- Pentru indigestie: Fermenți (la dorința dumneavoastră);

- Pentru reacţii alergice: Lordestin;

- Pentru hipoglicemie: tablete de glucoză

 Medicamente de uz extern

- Pentru dezinfectarea rănilor: betadină (nu alcool sanitar);                                  

- Pentru dureri musculare sau entorse, luxaţii: Butadion;

- Pentru micoze plantare: Terbisil cremă.

- Pentru dezinfectarea mâinilor, a instrumentelor: alcool sanitar;

- Pentru înţepături de insecte: spray sau soluţie (depinde ce este disponibil în farmacie);

Pentru protecţie solară (foarte, foarte important!!!, mai bine preveniţi decât să trataţi):cremă cu factor mare de protecţie UV (40 sau chiar 50 pentru cei cu pielea foarte albă sau sensibilă).

Pentru herpes (apare des la dezhidratare): cremă cu acțiune antivirală pentru uz local.

- Materiale: vată, comprese sterile, faşă din tifon, faşă elastică (pentru luxaţii, entorse), leucoplast.

- Alte articole: forfecuţă sau lamă de bisturiu pentru tăierea feşelor, pensetă (pentru îndepărtarea corpurilor străine), mănuşi de unică folosinţă, folie de supravieţuire, brichetă/chibrituri, pix/creion şi hârtie.

Pentru persoanele care au urmat un curs de prim ajutor, se pot adăuga şi alte articole, cum ar fi: fiole pentru şoc anafilactic (pot surveni la persoanele cu alergie severă la, de exemplu, un aliment sau înţepătură de insecte), seringi şi ace de unică folosinţă, ac şi aţă chirurgicală.

Fiecare trebuie să îşi personalizeze trusă în funcţie de propriile nevoi, astfel:

Persoanele cu probleme de sănătate cronice (astm, diabet, HTA, etc.), sau alte probleme de sănătate cunoscute, trebuie să includă în trusa de prim-ajutor medicamentele specifice pe care le utilizează în mod regulat sau doar în caz de urgenţă.

Fiecare trebuie să-și aleagă medicamentul care ştie că “îi prieşte”. Adică, de exemplu, pentru răceală, unii preferă paracetamol, alţii ibuprofenul ș.a.m.d..   

Fiecare poate exclude anumite medicamente sau articole. De exemplu, glucoza. Problema aceasta se poate evita prin consumarea pe traseu a alimentelor care aduc energie (de exemplu cele care conţin ciocolată).

Vă dorim să folosiţi trusa medicală cât mai rar posibil!

Dar mai bine să fiți pregătiți, decât să fiți luați prin surprindere.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării