main logo
997

Avocatul lui Filat, despre noul dosar expediat în judecată: Dublă incriminare

Victor Munteanu, avocatul fostului premier Vlad Filat, spune despre noul dosar penal trimis în judecată în care politicianul este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, că ar fi o dublă incriminare.

Avocatul lui Vlad Filat, despre noul dosar trimis în judecată

În opinia apărătorului, din punct de vedere juridic, primul și al doilea dosar ar fi trebuit să se regăsească într-o singură procedură, să existe concurs de infracțiuni pentru că „ele rezultă logic unul din celălalt”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„De ce s-a mers pe două și încă printr-o consecutivitate inversă cumva, urmează doar să presupunem”, a menționat avocatul la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Potrivit lui, articolul 7 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului spune foarte clar că nu poate fi condamnată o persoană decât în baza legii. 

„Nicio persoană nu poate fi condamnată în baza altei sentințe”, susține apărătorul.

Victor Munteanu speră că examinarea celui de-al doilea dosar va fi publică și că va corespunde tuturor rigorilor unui proces echitabil. 

„Mă refer nu doar la faptul ca publicul să aibă acces și să se poată informa despre ce se întâmplă în acest dosar, dar vorbim și despre ceea ce a fost refuzat în primul dosar, inclusiv: - nu au fost admise mai multe cereri de efectuare a mai multor expertize economice, financiare și bancare; - nu au fost traduse documente din limbi străine care au fost anexate și în baza lor a fost pronunțată condamnarea; - au fost respinse cereri de comisii rogatorii”, a notat apărătorul.

Juristul Centrului pentru Resurse Juridice, Ion Guzun, susține că, din informațiile pe care le-a văzut în spațiul public, se pare că ar fi vorba despre o dublă învinuire pentru aceeași infracțiune comisă de Vlad Filat.

Cauza penală pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este învinuit fostul premier Vlad Filat, a fost finalizată, iar procurorii anticorupție au expediat dosarul în instanța de judecată, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri, 16 ianuarie, de Procuratura Anticorupție. Potrivit Procuraturii Anticorupție, fostul premier nu își recunoaște vina, iar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Anterior, avocatul Victor Munteanu a declarat că dosarul penal pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în privința fostului premier, Vlad Filat, trimis miercuri, 16 ianuarie în judecată, este unul eminamente politic și poartă un caracter vădit electoral.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării