main logo
1028

AgTech Moldova 2021: Sute de participanți și zeci de experți au promovat digitalizarea agriculturii Ⓟ

Anul 2020 a fost unul revoluționar la capitolul digitalizarea agriculturii. Criza pandemică a demonstrat necesitatea reducerii interacțiunii umane și înlocuirea acesteia cu tehnologii performante.

Această tendință devine actuală și pentru sectorul agricol. De aceea, mai mulți agricultori, producători, experți locali și internaționali au participat în perioada 2-3 martie la conferința AgTech 2021 „Soluții digitale în agricultură” pentru a discuta despre diverse soluții digitale pentru sectorul agricol care ar putea spori eficacitatea și eficiența activității.

Conferința AgTech, este o platformă unică de discuții, expertiză și schimb de experiență,  organizată de Agrobiznes cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) în parteneriat cu Proiectul TEKWILL, susținut de USAID și Suedia.

La conferință au participat  peste 200 de persoane, iar evenimentul difuzat online a fost urmărit de mii de persoane din Republica Moldova și , în premieră,  de producători din România.

Sergiu Jaman, fondator Agrobiznes: „Ne-am propus ca evenimentul AgTech, ce înglobează eficient agricultura și tehnologiile digitale, să devină o tradiție. Resursele de care dispunem, combinate cu soluții eficiente, generează performanță și rentabilitate, de cele mai multe ori, peste așteptări. În cadrul conferinței, a fost demonstrat cu certitudine că digitalizarea nu înseamnă costuri mari și aplicabilitate doar în activitățile puternic industrializate, ci pot eficientiza munca în orice întreprindere, dacă sunt implementate inteligent. La dezvoltarea sectorului agricol, nemijlocit, va contribui digitalizarea, iar gradul de performanță a întreprinderilor poate crește esențial optând pentru aceasta”.

Subiectele abordate în cadrul AgTech 2021 au fost divizate în patru sesiuni pe zi, la care au participat experți în domeniu, reprezentanți ai instituțiilor de stat, precum și parteneri internaționali de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Tranziția agriculturii din Moldova spre o agricultură performantă, inclusiv datorită digitalizării operațiunilor, este una dintre prioritățile USAID.

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova: „Sunt surprins de implicarea tehnologiei în domeniul agriculturii în Republica Moldova. Consider că digitalizarea este o schimbare importantă și benefică, în special în perioada Covid-19. Noi suntem convinși că folosind aceste tehnologii inovative, producătorii din Moldova vor reuși să-și îmbunătățească produsele și vor găsi oportunități de a trece peste numeroase provocări din aceste timpuri. Această inițiativă este una importantă, deoarece nu doar accelerează procesul de digitalizare, dar și oferă tinerilor șanse de implicare, numărul cărora crește vertiginos. Ne vom concentra eforturile pe îmbinarea instrumentelor digitale în agricultură, deoarece a fi eficient, rezilient și competitiv sporește șansele de modernizare și creștere”.

Chiar dacă digitalizarea sectorului agricol aduce multe beneficii, iar o serie de acțiuni și instrumente sunt puse deja în aplicare, totuși există foarte multe bariere de valorificare a întregului potențial. În acest context, proiectul Tekwill se declară dispus să susțină agricultura performantă în cadrul Programului Național „Startup Moldova” Digital Impact – o platformă care vine să încurajeze colaborarea sectorială dintre reprezentanții industriilor tradiționale și cei din IT.

Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL: „Sectorul TIC se aliniază necesităților sectorului agricol, pentru a contribui la apropierea companiilor tehnologice de industriile tradiționale și a extinde parteneriatele care pot aduce valoare sporită în dezvoltarea ambelor ramuri. Unindu-ne eforturile, credem că sectorul IT poate aduce domeniului agricol mai multă eficiență, performanță, oportunități și posibilități de dezvoltare. În ultimele 9 luni, cu suportul partenerilor noștri, am implementat mai multe soluții pentru sectorul agricol, care să fie integrate cu succes în procesul tradițional de producere. Proiectul TEKWILL va continua să se implice și să susțină sectoarele strategice ale țării, pentru a crea noi locuri de muncă, dar și pentru a deschide uși către alte domenii conexe”.

Potrivit statisticilor, peste 850 de mii de moldoveni muncesc în agricultură și generează
anual aproximativ 13% din PIB-ul țării. Totuși, unul dintre impedimente îl constituie reducerea drastică, an de an, a brațelor de muncă implicate în acest sector. Impactul acestei probleme și nu doar poate fi soluționat prin digitalizarea agriculturii.

În cadrul conferinței au fost prezentate soluții ce deja s-au recomandat în acest sens, fiind testate de fermierii din Moldova. În plus, participanții evenimentului au stabilit conexiuni durabile cu jucătorii ecosistemului, mentori, sponsori și alți potențiali utilizatori.
AgTech 2021 a prezentat oportunități digitale pentru toate sectoarele agricole: pomicultură, viticultură, zootehnie, culturi de câmp, apicultură și segmentul post-recoltă. Participanții au aflat mai multe despre lansarea vânzărilor online, realizarea și monitorizarea lucrărilor cu ajutorul dispozitivelor inteligente – aplicații, drone, reducerea cantităților de pesticide și promovarea produselor, dar și proiecte start-up ce vor fi lansate în curând în Republica Moldova.

Evenimentul este disponibil pe următoarele linkuri:
• Conferința Agtech 2021 – Ziua 1;
• Conferința Agtech 2021 – Ziua 2.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării