100 de inventatori: Isaak Krasilșcik — soluții eco pentru agricultură Ⓟ
O agricultură sănătoasă nu înseamnă doar sol fertil și vreme bună. În trecut, una dintre cele mai mari provocări erau insectele dăunătoare. Entomologul Isaak Krasilșcik, a revoluționat lupta împotriva insectelor.

Născut la 14 aprilie 1853 într-o familie de comercianți din Chișinău, Isaak Krasilșcik a urmat gimnaziul din orașul natal, apoi a studiat științe naturale la Universitatea Novorossiysk, Odesa. În 1882 își obține titlul de doctor în științe, iar 4 ani mai târziu creează o fabrică-laborator în cadrul Universității Novorossiysk pentru a cultiva ciuperca mușcardina verde.
După cercetările lui Isaak Krasilșcik, această ciupercă putea fi folosită în combaterea gândacului de cereale, lăcustelor și altor insecte dăunătoare, fără a afecta mediul înconjurător. La fel, entomologul a investigat cuiburile de lăcuste din Delta Dunării și a propus soluții ecologice de combatere a acestora. În aceeași perioadă a studiat metode de combatere a filoxerei, (o insectă care a devastat podgorii întregi din Europa) și a devenit investigator expert în cadrul Comisiei Filoxerice din Odesa.
În 1904, a fondat la Chișinău „Societatea Basarabeană a Naturaliștilor și Iubitorilor de Științe Naturale”, iar în 1911 a deschis prima stație bioentomologică din oraș. Aici s-au desfășurat numeroase experimente de combatere a dăunătorilor agricoli. Această stație a fost un centru de inovație, contribuind semnificativ la dezvoltarea unor metode ecologice de protecție a culturilor.
Metodele propuse de Krasilșcik în combaterea insectelor dăunătoare, nu impuneau utilizarea chimicalelor. Astfel, se putea duce o luptă cu insectele fără a provoca daune plantelor și solului. Datorită lui s-au pus bazele unei agriculturi ecologice moderne.
Munca lui Isaak Krasilșcik a fost recunoscută nu doar în Basarabia, ci și la nivel internațional. Cercetările și metodele sale au fost publicate în reviste de prestigiu din Rusia, Franța și Germania. Chiar și în Algeria, metodele sale de combatere a lăcustelor au fost adoptate pentru a proteja culturile locale.
Proiectul educațional „100 de inventatori din Moldova” a fost creat de compania inovatoare Simpals și de autorul seriei de cărți „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”, Denis Roșca. În fiecare joi, vorbim despre realizările compatrioților noștri care au devenit inventatori remarcabili și pionieri. Urmăriți publicațiile și veți vedea - avem pe cine să admirăm.
*Acesta este un articol publicitar. Știri.md nu poartă răspundere pentru textul și mesajul afișat în articol.